Merkel geeft expliciete steun aan Jean-Claude Juncker

EPA
"Vanaf nu voer ik alle gesprekken in deze geest, namelijk dat Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie moet worden." Met die woorden heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag voor het eerst haar expliciete steun toegezegd aan de Luxemburgse oud-premier voor het voorzitterschap van de Commissie.

Merkel deed de opvallende uitspraak tijdens een bijeenkomst van katholieke gelovigen in Regensburg (Beieren).

Koele minnares
Ze was voor de Europese verkiezingen maar een koele minnaar van het systeem van de 'Spitzenkandidaten', waarbij verschillende politieke families een kandidaat naar voren schoven voor het voorzitterschap van de Commissie. Omdat de Europese Volkspartij (EVP) als grootste uit de verkiezingen is gekomen, wordt haar topkandidaat Jean-Claude Juncker in het Parlement beschouwd als de gedoodverfde opvolger van José Manuel Barroso.

Van Rompuy verkent het veld
De Europese leiders stuurden dinsdag echter Herman Van Rompuy het veld in om onderhandelingen aan te knopen over de politieke prioriteitenagenda van de komende vijf jaar en de man of vrouw die er als Commissievoorzitter over moet waken. Merkel verklaarde dinsdagnacht dat de aanstelling van Juncker geen "automatisme" mag zijn, want mogelijk in strijd met het Verdrag van Lissabon. Ze wees er fijntjes op dat de EVP - waar ook zij deel van uitmaakt - geen absolute meerderheid heeft. Met andere woorden: ook de socialistische familie moet tevreden gesteld moet worden als de verschillende Europese topjobs verdeeld moeten worden.

Ligt Cameron dwars?
Nu laat Merkel haar voorbehoud dus vallen. Het is nog maar de vraag hoe de Britse premier David Cameron Merkels steunbetuiging voor Juncker zal ontvangen. Volgens ingewijden is hij druk doende een blokkeringsminderheid tegen de Luxemburger op de been te brengen.