Merendeel slachtoffers van chirokamp naar huis

UNKNOWN

De Chirojongens van Merksplas die in Buken, bij Kampenhout, op kamp waren, hebben vandaag het terrein verlaten. Dat gebeurde nadat in de nacht van gisteren op vandaag een 30-tal jongens in het ziekenhuis werden opgenomen met diarree en braakneigingen.

Voedselvergiftiging
Vermoedelijk ligt een voedselvergiftiging aan de basis, maar het Federaal Voedselagentschap zal daarover pas maandag duidelijkheid kunnen verschaffen. Dan beslissen ook de meisjes van Chiro Merksplas of ze in Buken op kamp komen, meldt de gemeente Kampenhout.

Diarree en braken
De jongens, tussen 8 en 18 jaar oud, werden gisterenavond rond 23.30 uur overvallen door diarree en braakneigingen. Een huisarts uit de buurt verwittigde onmiddellijk de hulpdiensten en die zetten het medisch rampenplan in werking. Uiteindelijk vertoonden een 60-tal jongeren symptomen. Een 30-tal onder hen moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Enkelen onder hen blijven opgenomen tot morgen, maar het merendeel mocht vandaag het ziekenhuis verlaten.
 
Stalen
Ondertussen heeft het Federaal Voedselagentschap op de kampsite in Buken stalen van het eten genomen om na te gaan of de verschijnselen veroorzaakt zijn door een voedselvergiftiging. Maandag zouden de resultaten van die onderzoeken bekend zijn.

De Chirojongens van Merksplas hebben daarop niet gewacht om naar huis terug te keren. Het zal daarentegen wel van de onderzoeksresultaten afhangen of de meisjes woensdag aan hun kamp op dezelfde site beginnen. (belga/mvdb/ep)