Mensensmokkelaars vrijgelaten nadat hun proces 4 keer werd uitgesteld door personeelstekort

PHOTO_NEWS
De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft vandaag beslist vijf Albanese mensensmokkelaars vrij te laten, mits betaling van een borgsom van 4.000 euro. Dat melden de advocaten van het vijftal. De vijf waren op 1 juni al door de correctionele rechtbank vrijgelaten nadat hun proces al voor de vierde keer niet kon doorgaan omwille van een personeelstekort bij het Veiligheidskorps. Het parket Halle-Vilvoorde was tegen die beslissing in beroep gegaan maar de KI heeft de vrijlating nu bevestigd.

Minstens 84 vluchtelingentransporten
De organisatie waartoe de verdachten behoorde, zou tussen november 2013 en juni 2014 minstens 84 vluchtelingentransporten hebben uitgevoerd naar Groot-Brittannië. De vluchtelingen betaalden daarvoor 3.000 tot 6.000 euro per persoon.

Uitgesteld
Het proces tegen de bende had op 13 mei moeten beginnen maar werd achtereenvolgens uitgesteld naar 19 mei, 27 mei en maandag 1 juni. Ook op die laatste datum bleek dat de gedetineerden niet tot in de zittingszaal geraakten. Intussen had de verdediging van zes verdachten verzoekschriften neergelegd om hen vrij te krijgen. De rechtbank besliste uiteindelijk om vijf verdachten, die een verblijfsadres konden voorleggen, vrij te laten, mits betaling van een borgsom van 4.000 euro.

Beroep verworpen
Het parket Halle-Vilvoorde ging daartegen in beroep maar dat beroep is verworpen. Het proces tegen de bende is nu voorzien op 16 juni.