Mensenhandel piekte in 2013

Een politieactie om mensenhandelaars op te sporen in West-Vlaanderen.
BELGA Een politieactie om mensenhandelaars op te sporen in West-Vlaanderen.
Het aantal zaken van mensenhandel waarbij sprake is van seksuele uitbuiting (196), uitbuiting van bedelarij (12), uitbuiting door arbeid (183) en het opleggen van inbreuken te plegen (39) stond in 2013 op het hoogste peil in vijf jaar. Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) op een vraag van N-VA-Kamerlid Theo Francken.

In 2013 werd één op de drie zaken rond mensenhandel geseponeerd (33,95 procent). De afgelopen vijf jaar kwamen er 420 zaken van mensenhandel en -smokkel voor de rechtbank en in 90 procent van de gevallen volgde daarop een veroordeling. Veertien beklaagden werden vrijgesproken. Eén iemand werd geïnterneerd.

In de zaken ingeleid in 2013 waren de meeste beklaagden Belg (250), Iranees (67), Roemeens (64), Albanees (43), Pakistaans (36), Indisch (34) en Syrisch (31).

"De cijfers tonen aan dat mensenhandel geen ver-van-ons-bedshow is. Dat één op drie zaken die in 2013 geopend werden, nu al geseponeerd is zonder vervolg, vind ik alarmerend", zegt Francken.

Justitie seponeert 1 op 3 dossiers inzake mensenhandel, dat is onaanvaardbaar

Theo Francken (N-VA)
PHOTO_NEWSReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels