Mensen zonder papieren betogen voor kabinet Leterme

Zowat 500 personen - volgens de politie - hebben vanmiddag betoogd aan het Surlet de Chokierplein in Brussel om aandacht te vragen voor mensen zonder papieren. Ze vinden dat het luik migratie in het regeerakkoord waarover de vijf meerderheidspartijen het gisterenmorgen eens raakten, stappen vooruit bevat. Niettemin blijven verscheidene manifestanten voorzichtig. Ze vinden sommige verklaringen van regeringspartners te vaag.

De betogers trokken naar het kabinet van toekomstig premier Yves Leterme, waar een delegatie werd ontvangen. In een brief aan Leterme, die werd opgesteld door verscheidene organisaties en de vakbonden ABVV en ACV, zeggen ze verheugd te zijn over de opening die volgens hen wordt gemaakt doordat rekening wordt gehouden met het wettelijke bestaan van mensen zonder papieren.

Niettemin vragen de indieners van de brief dat er een permanente commissie komt die de lokale verankering, waarvan sprake in het regeerakkoord, objectiever zou kunnen behandelen. Voorts vinden ze dat de criteria voor regularisatie in een wet moeten staan. In het akkoord is sprake van een rondzendbrief. (belga/sps)