Mensen zonder papieren betogen om te mogen werken in knelpuntberoepen

Een Actiris-medewerker geeft meer uitleg over jobmogelijkheden aan werkzoekenden.
Baert Marc Een Actiris-medewerker geeft meer uitleg over jobmogelijkheden aan werkzoekenden.
Zo’n vijftig mensen zonder geldige verblijfspapieren hebben om 11 uur betoogd voor het hoofdkwartier van de PS in Brussel om de steun van de partij te vragen voor een wetsvoorstel. De sans-papiers willen toelating krijgen om te mogen werken in knelpuntberoepen. Een delegatie van hen werd ontvangen. Ze overhandigden een tekst op basis van een voorstel van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris om opleidingen voor knelpuntberoepen open te stellen voor sans-papiers.

De actie is een initiatief van de Coalitie van Collectieven van Arbeiders Zonder Papieren (CCTSP), die op haar beurt bestaat uit verschillende organisaties van sans-papiers. Slagzinnen van de actie waren ‘Immigratie verdeelt, menselijkheid verenigt’ en ‘PS, vergeet de sans-papiers niet’.

De betogers droegen bordjes met daarop de namen van knelpuntberoepen en daaronder de boodschap ‘klaar om te werken’. Ze hadden ook een groot spandoek bij met de boodschap ‘Voor waardig werk’.

“Klaar om opleiding te volgen”
“Er zijn personen die geschoold zijn, een diploma hebben in hun land van afkomst en die dat kunnen laten gelijkstellen om in knelpuntberoepen te werken”, aldus CCTSP-woordvoerder Belloum Zouhair. “Personen die hier zonder diploma al jaren zijn, zouden ook hun ervaring en kwaliteiten kunnen inzetten. Er zijn tot slot arbeiders zonder papieren die niet geschoold zijn, maar wel gemotiveerd. Ze staan klaar om opleidingen te volgen voor knelpuntberoepen.”

Het Verbond van Belgische Ondernemingen maakt zich zorgen over het stijgende aantal vacatures voor sommige beroepen. De CCTSP meent dat het voorstel van Actiris om opleidingen voor knelpuntberoepen open te stellen voor sans-papiers daar een antwoord op kan bieden. “De economische realiteit wordt ontkend. Electorale redenen verhinderen dat regionale en federale overheden hier enthousiast op reageren”, klinkt het.

Het is al de vierde keer dat de CCTSP betoogt om steun te verwerven voor het voorstel. Ze deed dat eerder al bij Actiris, bij Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) en aftredend minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Spandel

  De 'goedkoopste' krijgen de meeste kansen, eender of ze 'papieren' hebben of niet! Dit noemen de zakkenvullende politici "De Belgische economie".

 • Hilde Peeters

  Dat zou nieuwe reclame campagne zijn ginder als je in dat land geraakt kan je zo werk krijgen of een opleiding . Voor een belg kosten die opleidingen veel geld .ik heb genoeg betaald daarvoor.

 • ANN LIMBOS

  Als ze toch bijeen zijn om te betogen kunnen ze gemaķelijk opgepakt worden, opgesloten en overgevlogen naar hun eigen land. DAT zijn de enige rechten die ze hebben.

 • Leo Van der Vorst

  't Is nu genoeg denk ik, veel arbeid wordtr hier reeds verricht door mensen uit Polen, Roemenië, Bulgarije, etc, al dan niet met vakbekwaamheid en tewerkgesteld door nog eens hoofdzakelijk buitenlanders die noch vakwerk leveren, noch fiscale en sociale lasten betalen. En dan maar klagen dat onze sociale zekerheid onbetaalbaar wordt!

 • eric maier

  De wetgeving stelt dat men niemand kan huisvesten, tewerkstellen, officieel hulp geven als ze geen 1) papieren hebben, 2) geen gelding verblijf hebben. De wet is daarin duidelijk. Benieuwd of er weer divesre instellingen de wet naast zich neerleggen ,en dan heb ik het ook over stad en gemeente diensten. Illegaal is illegaal en vaak hebben ze al de xxste keer een uitwijzingsbevel genegeerd. Je moet dat in hun land is proberen... ze zien je nooit meer terug, de vergeetput in.