Mensen zonder papieren betogen om te mogen werken in knelpuntberoepen

Een Actiris-medewerker geeft meer uitleg over jobmogelijkheden aan werkzoekenden.
Baert Marc Een Actiris-medewerker geeft meer uitleg over jobmogelijkheden aan werkzoekenden.
Zo’n vijftig mensen zonder geldige verblijfspapieren hebben om 11 uur betoogd voor het hoofdkwartier van de PS in Brussel om de steun van de partij te vragen voor een wetsvoorstel. De sans-papiers willen toelating krijgen om te mogen werken in knelpuntberoepen. Een delegatie van hen werd ontvangen. Ze overhandigden een tekst op basis van een voorstel van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris om opleidingen voor knelpuntberoepen open te stellen voor sans-papiers.

De actie is een initiatief van de Coalitie van Collectieven van Arbeiders Zonder Papieren (CCTSP), die op haar beurt bestaat uit verschillende organisaties van sans-papiers. Slagzinnen van de actie waren ‘Immigratie verdeelt, menselijkheid verenigt’ en ‘PS, vergeet de sans-papiers niet’.

De betogers droegen bordjes met daarop de namen van knelpuntberoepen en daaronder de boodschap ‘klaar om te werken’. Ze hadden ook een groot spandoek bij met de boodschap ‘Voor waardig werk’.

“Klaar om opleiding te volgen”
“Er zijn personen die geschoold zijn, een diploma hebben in hun land van afkomst en die dat kunnen laten gelijkstellen om in knelpuntberoepen te werken”, aldus CCTSP-woordvoerder Belloum Zouhair. “Personen die hier zonder diploma al jaren zijn, zouden ook hun ervaring en kwaliteiten kunnen inzetten. Er zijn tot slot arbeiders zonder papieren die niet geschoold zijn, maar wel gemotiveerd. Ze staan klaar om opleidingen te volgen voor knelpuntberoepen.”

Het Verbond van Belgische Ondernemingen maakt zich zorgen over het stijgende aantal vacatures voor sommige beroepen. De CCTSP meent dat het voorstel van Actiris om opleidingen voor knelpuntberoepen open te stellen voor sans-papiers daar een antwoord op kan bieden. “De economische realiteit wordt ontkend. Electorale redenen verhinderen dat regionale en federale overheden hier enthousiast op reageren”, klinkt het.

Het is al de vierde keer dat de CCTSP betoogt om steun te verwerven voor het voorstel. Ze deed dat eerder al bij Actiris, bij Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) en aftredend minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ann D'homme

  Steeds lees ik over onze doppers die niet willen werken. En wat met de profiteurs die uitkeringen krijgen van de ziekenkas en zeker kunnen werken maar geen goesting hebben. Die kosten meer. Voor alle duidelijkheid: ik werk. Maar die profiteurs maken alles kapot voor de echte zieke mensen.

 • Marc Spandel

  De 'goedkoopste' krijgen de meeste kansen, eender of ze 'papieren' hebben of niet! Dit noemen de zakkenvullende politici "De Belgische economie".

 • Ronny Biesen

  Niks illegalen. Pak eerst de Belgen aan die werkloos zijn en zet ze in bij knelpuntberoepen, eventueel eerst herscholing. Maar dan verplicht, niet van "wil je?". Neen, van te moeten.

 • lieve vanderstraeten

  In Brussel zijn genoeg mensen met papieren, zet die aan het werk en die organisatie voor de rechtbank brengen, illegalen mogen hier niet zijn. Zij herbergen die, streng straffen en hun subsidies afnemen, die ik oa mee moet sponseren.

 • Stefanie van Dijk

  Ik neem aan dat het om mensen gaat die in afwachting zijn van hun asielafhandeling en geen illegalen want dan zou betogen wel heel brutaal zijn! Voor de anderen moet ik toch stellen dat ze eerst hun papieren op orde moeten krijgen voor ze mogen gaan werken, misschien is het wel iets om bij na te denken om de mogelijkheid tot werk in een knelpuntberoep als pluspuntje voor deze mensen te noteren.