Melikan Kucam spreekt vanuit de cel: “Theo Francken en ik hebben echt schoon werk geleverd”

Melikan Kucam.
N-VA Melikan Kucam.
Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die zich fors zou laten betalen hebben om migranten aan humanitaire visa te helpen, spreekt voor het eerst sinds zijn aanhouding begin dit jaar. Vanuit de gevangenis heeft hij een interview aan de rechtse nieuwssite Sceptr gegeven. “Eindelijk kan ik nu weerwoord bieden.”

Kucam, die al ruim zeven maanden in voorhechtenis zit naar aanleiding van de vermeende fraude met humanitaire visa, zet zijn partijgenoot en vriend Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, uit de wind. “Theo, zijn kabinet… we hebben écht schoon werk geleverd”, luidt het onder meer.

Het gemeenteraadslid schreeuwt in het interview zijn onschuld uit: “De essentie van deze zaak is: heb ik geld gekregen om mensen op een lijst te zetten voor ze hier aankwamen? Het antwoord is neen. Punt. Spijtig genoeg focussen ze zich meer op het systeem en leveren ze altijd maar, onterecht, kritiek op het kabinet-Francken. Net zoals ‘die stuurlui aan wal’ zouden ze het allemaal anders doen, beter doen.”

Politieke afrekening

Kucam maakt zich sterk dat hij het slachtoffer werd van een politieke afrekening. Daarbij noemt hij onder meer mensen die banden zouden hebben met CD&V. Maar ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) moet het ontgelden. “Ik heb veel puzzelstukjes en beschuldig nog niemand, maar Somers is een sluwe vos”, klinkt het. “Zo ben je geboren, zo ‘word’ je niet. Hij was al maanden aan het rondstrooien dat hij de N-VA een goede loer ging draaien.”

Ook zijn politiek engagement bij N-VA is volgens Kucam een reden waarom hij in het oog van de storm belandde. “Binnen de Assyrische gemeenschap zijn er ook politici actief bij andere partijen, maar die zijn nooit doorgebroken. Misschien zijn sommigen jaloers? Mocht ik geen politicus zijn of alleszins niet bij de N-VA zijn geweest, was ik volgens mijn advocaten nooit aangehouden.”

Lees ook: Echtgenote Kucam aangehouden voor benaderen getuigen
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  Schandalig, hij zou beter zijn mond houden ! Zo onschuldig zal hij niet zijn want anderse zit je niet zolang vast ! Het is wachten tot wat de rechtzaak zegt en dan pas weten we hoeveel lijken er in de kast zitten van Kumac . Sceptr is dan ook heel goed in fakenews !

 • Lore Kluwer

  Net zoals die stuurlui aan wal zouden ze het allemaal anders doen, beter doen, zegt hij, lees ik. Nee, anderen zouden het helemaal niet doen. Snapt hij nu nog altijd niet dat wat hij heeft gedaan, niet kan? Van normvervaging gesproken...

 • Christian Mommaerts

  Francken zijn goed werk,wat heeft die oen werkelijk gedaan buiten liegen en bedriegen,zelfs tegen de eerste minister en dan op tijd gaan lopen zonder verantwoording te moeten afleggen en dan de geslagen hond uithangen

 • Christian Mommaerts

  Francken zijn goed werk,wat heeft die oen werkelijk gedaan buiten liegen en bedriegen,zelfs tegen de eerste minister en dan op tijd gaan lopen zonder verantwoording te moeten afleggen en dan de geslagen hond uithangen

 • Jan peeters

  Gilbert Vermeersch, het erge van de zaak is, dat extreem rechts blijkbaar geen regels kent en dat hun fans dat ook nog toejuichen, dat zegt alles over die partijen en hun fans. Francken heeft een deel mensen naar hier gehaald en niemand weet waar ze gebleven zijn, heel schoon werk hé.