Melikan Kucam (N-VA) blijft in de cel op verdenking van gesjoemel met humanitaire visa

Gerechtelijk onderzoek humanitaire visa

Melikan Kucam.
DR Melikan Kucam.
De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag de aanhouding van Melikan Kucam (44) opnieuw verlengd. Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid zit intussen al vijf maanden in voorhechtenis op verdenking van gesjoemel met humanitaire visa.

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2018 een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Uit dat onderzoek blijkt volgens het parket dat Melikan Kucam zich zou laten betalen hebben om mensen op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die lijsten opstelde.

Melikan Kucam werd midden januari aangehouden op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Kucam ontkent de aantijgingen.

Zijn advocaat kondigde al aan dat hij in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor Kucam nu binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling moet verschijnen. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Voor andere politieke sjoemelaars is het gerecht toch minder naarstig opzoek naar de fraudeleuze inkomsten. Hetgeen hij gedaan heeft is niet goed te praten, maar mensensmokelaar die mensen laten betalen voor gevaarlijk overtochten worden minder gestraft of niet, sommige gaan zelf vrijuit zoals de mensensmokkelaar in het busje die de dood van de kleine Mawda mee veroorzaakt heeft.

 • andre van de wege

  en de theo heeft hij geen opdracht geheven aan hem.

 • Stef Geentjens

  Gewoon laten zitten waar hij zit, hij hoor daar blijkbaar thuis zo te horen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Goed zo, houd hem binnen, het zal hem leren !

 • JAN krommentak

  Dit is nu bijna 6 maanden voor iets dat duidelijk bewezen was door een tv reportage de aanklachten waren onmiskenbaar en duidelijk wat is het probleem ?? klopt er iets niet !