Meldpunt voor sociale fraude kreeg al 4.300 tips

thinkstock
Het in oktober vorig jaar opgerichte meldpunt voor sociale fraude heeft al 4.300 tips binnengekregen. Dat blijkt uit cijfers die Kanaal Z opvroeg bij staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld). Die is tevreden met de kliklijn, omdat inspecteurs gerichter kunnen controleren.

De Backer wil nog vijftien bijkomende sociale inspecteurs aanwerven en het meldpunt uitbreiden. "Vandaag kunnen burgers een melding maken. Maar we willen het ook uitbreiden naar lokale besturen. Als ze bijvoorbeeld via een openbare aanbestedingsprocedure worden geconfronteerd met sociale dumping, zouden ze daar via het meldpunt melding van kunnen maken."

Het meldpunt is overigens niet anoniem, maar de privacy van de klager is wel gegarandeerd. Het aantal valse tips blijkt mee te vallen: 65 procent van de meldingen wordt ontvankelijk verklaard. "Daar gaat men mee aan de slag en dan blijkt dat vooral zwartwerk, domiciliefraude en ook sluikwerk (werk terwijl men een uitkering ontvangt) tot de top behoren van de meldingen die we binnen krijgen", aldus de staatssecretaris in het Z-Nieuws.