Melania Trump krijgt kritiek voor haar witte helm, en wel hierom

Melania Trump op safari in het Keniaanse Nairobi National Park.
AP Melania Trump op safari in het Keniaanse Nairobi National Park.
De Amerikaanse First Lady Melania Trump heeft haar eerste rondreis zonder echtgenoot Donald, doorheen Afrika, afgerond. Melania bezocht vier landen, maar het was haar bezoek aan een Keniaans natuurpark die haar kritiek opleverde. De reden? Haar niet alledaagse hoofddeksel...

Kenia was na Ghana en Malawi de derde stop op Melania's rondreis door het Afrikaanse continent, waarbij ze vooral aandacht had voor kinderwelzijn, onderwijs, toerisme en natuurbeheer. De trip, die vandaag eindigde, verliep vlekkeloos, maar toch kreeg de first lady ook kritiek te verwerken.

Tijdens een safarirondleiding in Kenia verscheen Melania in een smetteloze outfit: kniehoge bruine laarzen, crèmekleurige broek, wit hemd, en een even witte hoed. Maar het is net die tropenhoed die gevoelig ligt in Afrika.

Het hoofddeksel, gemaakt van het weefsel van een bepaalde plant, wordt namelijk soms verbonden met het 19de-eeuwse kolonialisme door Europese grootmachten en de brutaliteit die daarmee gepaard ging. De lichte en witte tropenhoed werd in die tijd vooral gedragen door Europeanen die het continent kwamen verkennen en zich wilden beschermen tegen de warmte en de zon. De hoed werd al snel bijzonder populair bij toeristen, maar ook bij de echte machthebbers. Ook in het leger werd het een alledaags hoofddeksel voor soldaten en officieren. 

Symbool voor kolonialisme

Net daardoor kwam de tropenhelm symbool te staan voor het kolonialisme, en tijdens de 20ste eeuw verdween de hoed dan ook geleidelijk aan. Vandaag wordt in enkele legerdivisies van een aantal landen enkel nog gebruikt bij ceremonies. 

Op Twitter kreeg Melania Trump heel wat kritiek te verwerken. "De tropenhelm die je draagt werd gebruikt door kolonialisten tijdens de donkere periode. Valt niet goed bij ons. Wie heeft jou in godsnaam geadviseerd?", vroeg iemand zich af. Volgens iemand anders zag de first lady eruit "alsof ze Belgisch Congo gaat uitbuiten".

REUTERS

"Ben het niet altijd eens met zijn tweets"

In Egypte, de laatste stop van haar eerste buitenlandse trip, vertelde Melania de pers trouwens dat ze het niet altijd eens is met haar man. “Ik ben het niet altijd eens met zijn tweets”, zei ze.

“Ik heb een eigen mening en geef hem soms advies. Maar hij luistert daar niet altijd naar”, klonk het. “Ik vind het belangrijk om mijn gevoelens uit te drukken.”

Wanneer een journaliste vraagt of de First Lady Trump soms vraagt zijn gsm weg te leggen, antwoordt ze lachend “ja”, waarna ook de pers begint te lachen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Melania Trump bij de piramides in Egypte.
AFP Melania Trump bij de piramides in Egypte.70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • josette Huybrechts

  Ronduit erg kleingeestig om daar over te vallen!!!!

 • mich lee

  In Afrika is er echt niemand die daarover valt. Net zoals daar huidkleurig ondergoed ook beige is, en er hier een paar idioten daarover vallen. Als dat politiek correcte denken wordt hier in het westen gecreëerd om problemen te zoek die er niet zijn.

 • Vin Piessmann

  Omwille van een hoofddeksel? Zijn we nu serieus? Heerst er zoutschaarste dat men dat soort zaken niet meer met een korreltje kan nemen? Zuur en bitter staan anders precies in afslag... Wij moeten zoveel zaken leren verdragen, maar omgekeerd... ho maar.

 • pol van de velde

  Jongens toch, het is maar een helm.

 • Tina Colpaert

  ja ronduit belachelijk en lachen met die mensen mee haar helm uit de koloniale tijd!