Meisje wil naar IS vertrekken, maar wordt tegengehouden op Zaventem: "Ze ging voor de liefde"

Thinkstock
Een jonge vrouw die op 18 jaar naar Syrië wilde afreizen om bij haar vriend te zijn die voor IS streed, "ging voor de liefde en was niet bezig met terroristische activiteiten". Dat pleitte haar advocaat Jaak Haentjens vandaag voor de Gentse correctionele rechtbank. Het openbaar ministerie verzette zich tegen de vrijspraak.

De vrouw werd geboren in Syrië, maar groeide op in België. Ze was 18 toen ze in mei 2015 tegengehouden werd op de luchthaven van Zaventem. Ze stond in contact met Sahil A., die in oktober 2014 naar Syrië was getrokken om bij IS te strijden. De beklaagde wordt ervan verdacht dat ze materiële en logistieke steun wilde verlenen aan de terreurorganisatie.

"Iemand die mensen in brand steek beschouwt ze als een held"
"We kunnen ondubbelzinnig stellen dat ze het leven in het kalifaat wilde vervoegen", zei aanklager Jan Kerkhofs. "Het was meer dan op zoek gaan naar de liefde. Zij wist dat hij een strijder was bij IS. Elke zelfmoordmissie van een strijder moet idealiter voorafgegaan worden door een huwelijk en ze wou zich als jonge vrouw geven aan het kalifaat. Het bevolken van het kalifaat is een vorm van deelname aan een terroristische groep. We hebben nu enorm veel kinderen van het kalifaat rondlopen. Ze beschouwt iemand die mensen afmaakt en in brand steekt als een held, en daar heb ik een probleem mee."

Het federaal parket vermoedt dat Sahil A. in Syrië omgekomen is, maar daar is nog geen zekerheid over. De man werd in ons land bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Voor de vrouw vroeg de aanklager geen effectieve gevangenisstraf, ze moet wel opgevolgd worden via probatievoorwaarden.

"Foute emotionele beslissing"
De verdediging wil de vrijspraak. Volgens haar advocaat Jaak Haentjens is het de vraag of het parket "niet te ver gegaan is in zijn ijver tegen het terrorisme". Het meisje leerde haar vriend op 15-jarige leeftijd op school kennen, pleitte Haentjes. "Ze had 10 euro op zak toen ze tegenhouden werd in Zaventem. Ze wou naar Istanboel en vandaar naar haar vriend. Ze was niet bezig met een terroristische activiteit maar met Sahil, met wie ze wou trouwen. Laat ons niet vergeten dat ze nog maar 18 was. Ze had niet de bedoeling om terroristen te ondersteunen. Ze wou naar daar om mensen te helpen en verpleegster te spelen. Ze heeft daar verder niet veel over nagedacht. Ze heeft ingezien dat haar beslissing een foute emotionele beslissing was."

"U moet niet denken dat wij naïef zijn"
De vrouw verklaarde aan de rechtbank dat ze depressief was. "Ik werd gepest op school en thuis ging het niet goed. Ik wou weg en ik wou bij hem horen", zei de beklaagde. Rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol twijfelde aan haar bedoelingen. "We zien dat u gevoelens had, maar u wist toch op wat voor iemand u verliefd was. U zei dat hij een held was. U had contacten en u had een route (naar Syrië; nvdr.) uitgestippeld. U moet niet denken dat wij naïef zijn."

De rechtbank overweegt om de vrouw voorwaarden op te leggen, onder meer een beperking van het gebruik van sociale media. "Dan heb ik geen sociaal leven meer", antwoordde de jonge vrouw. Het openbaar ministerie stelde voor om de vrouw te verbieden om een smartphone te gebruiken, zodat ze met een gewone gsm contacten kan hebben die "beter intercepteerbaar" zijn. De uitspraak valt op 16 oktober.
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Pm

  Nu is ze nog maar 18 jaar anders zou het zijn ze is meerderjarig

 • ja hallo

  Als onze jongens nietsvermoedend naar het oostfront trokken werd niet geaarzeld om de rest van hun leven een hel te maken. Nu 70 jaar later met alle gruwelbeelden die al getoond zijn kan je nog steeds de onschuld spelen en word je gepamperd tegen het ongelooflijke. Ik begrijp waarom zij ons zo haten. Ik begrijp waarom zij ons kapot willen. Wat een bende makke schapen zonder zelfrespect zijn wij eigenlijk? Justitie is zo soft dat het haat creëerd.

 • Paul Jansen

  Laat ze toch daar de liefde vinden. En maak een wet, eenmaal weg nooit meer terug.

 • pridolli in sumava

  Tegenhouden heeft geen zin.

 • Lex Einhaus

  Opzouten en niet meer terug aub!