Meisje moet zichzelf penetreren van internetstalker: rechtbank Brussel veroordeelt hem tot 5 jaar voorwaardelijk wegens verkrachting

Het Brusselse justitiiepaleis.
REUTERS Het Brusselse justitiiepaleis.
Een 25-jarige man is vanochtend door de correctionele rechtbank van Brussel schuldig bevonden aan de verkrachting van een jong meisje, zonder fysiek contact met haar te hebben gehad. Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. Het vonnis is het eerste in zijn soort in ons land.

De verdachte dwong het minderjarige meisje zichzelf te penetreren voor een webcam. De man benaderde via valse profielen op Facebook verschillende tienermeisjes om seksuele gunsten te verkrijgen. Het jongste meisje dat de twintiger lastigviel, was amper dertien jaar oud.

De pervert was actief tussen 2011 en 2016. Hij perste hen af om naaktfoto's te sturen of te strippen voor de webcam. De twintiger zette hen onder druk om daarmee door te gaan, zoniet zou hij eerder verkregen naaktfoto's online zetten. 

Een slachtoffer verplichten zichzelf te penetreren, wordt door de rechtbank als verkrachting gezien. "Ook al is er geen sprake van fysiek contact, toch is hier sprake van verkrachting", oordeelt de rechtbank. “Van toestemming was geen sprake. Hij manipuleerde het meisje door haar te chanteren.”

De verdachte werd voor het eerst gearresteerd in 2015, na een klacht van een van de jonge slachtoffers en haar moeder. Na zijn vrijlating zette hij zijn criminele activiteiten echter bijna een jaar lang voort, terwijl het onderzoek nog gaande was.

Het meisje verklaarde tijdens het proces dat ze een jaar lang op school beledigingen naar het hoofd kreeg geslingerd nadat de verdachte expliciete beelden van haar had verspreid.  Ze speelde zo al haar vrienden kwijt.

De zaak doet denken aan Aydin C. uit het Nederlandse Tilburg die tientallen meisjes chanteerde, wat leidde tot de zelfdoding van het Canadese tienermeisje Amanda Todd (15).   
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  De ouders zouden toch ook wat meer verantwoordelijk heden mogen hebben laat u tieners niet alleen op het internet en kijk geregeld eens mee. Je heb altijd van die vetzakken op het net.

 • Max Illens

  Voorwaardelijk, echt waar? Dus geen straf! Elke keer weer!

 • Bernd Vaes

  Dat is wel een heel lichte straf. Dat meisje draagt immers de psychische gevolgen. Op Internet zulke dingen laten doen, heeft grote gevolgen voor het meisje.

 • Regis Desmet

  5 jaar voor iemand levenslang te vernederen ? Maar wat is er t meest vernederend voor dat meisje, penetreren of de straf van de dader die geen straf is aangezien t met uitstek is

 • WILLY ZACHEL

  Dat is toch geen straf ? Die vent is duidelijk gestoord opsluiten en de sleutel weggooien !