Meisje buiten levensgevaar na aanval honden

Foto ter illustratie van een bouvier.
Kos Foto ter illustratie van een bouvier.
De elf honden die gisterenmiddag rond 16.45 uur een elfjarig meisje aanvielen in Heukelom bij Riemst zijn allemaal afgemaakt. Dat maakte de gemeente Riemst vandaag bekend. De kennel waar de honden ontsnapten, is op bevel van burgemeester Mark Vos ontruimd. Het meisje is inmiddels buiten levensgevaar, maar heeft bijtwonden over het hele lichaam.

Het meisje was met een vriendinnetje aan het fietsen, toen ze door zeven bouviers en vier labradors aangevallen werd. Volgens burgemeester Vos is de toestand van het meisje stabiel. Ze werd na een eerste operatie in het ziekenhuis van Tongeren overgebracht naar het Ziekenhuis Oost Limburg in Genk, waar ze deze namiddag opnieuw geopereerd zal worden.

Het drama deed zich voor in een ruilverkavelingsweg in Heukelom. Het meisje kon bevrijd worden, nadat enkele volwassenen de beesten verjaagd hadden. Hierbij zijn vier personen, onder wie een politie-inspecteur, ook gebeten.

"Harde maatregelen"
De honden waren bij een kweker in de buur uitgebroken. De precieze omstandigheden worden momenteel onderzocht.

Burgemeester Mark Vos (CD&V) van Riemst kon geen uitspraken doen over het precieze verloop van het voorval. "We bezoeken samen met de administratie de zaak. Het spreekt voor zich dat ik niet zal aarzelen om zeer harde maatregelen te nemen, als die zich opdringen. De honden zijn in elk geval afgemaakt. Mijn gedachten zijn nu bij het meisje en haar ouders. Ik leef erg met hen mee en wens hen alle sterkte toe", aldus Vos.

De familie van het slachtoffer heeft alvast de omstanders bedankt die het meisje uit de hondenroedel hebben bevrijd. "Het Nederlandse koppel dat het meisje in de wagen heeft getrokken, heeft bijzonder heldhaftig opgetreden", aldus de burgemeester. "Ze hebben hun eigen veiligheid geriskeerd. Hetzelfde geldt voor de mensen die nadien de honden hebben weggejaagd. Vier van hen, onder wie een politieman, hebben ook bijtwonden opgelopen. Het is pas nadat de agent een van de beesten een rake klap met zijn matrak heeft verkocht, dat de hele roedel is afgedropen."

Kennel ontruimd
De kennel in Riemst waar de honden ontsnapten, is op bevel van de burgemeester ontruimd. Wegens de ernst van de feiten is het onwaarschijnlijk dat de eigenaar nog honden zal mogen houden.

Omdat de burgemeester bevoegd is voor de veiligheid achtte hij het raadzaam om naast de elf ontsnapte honden die intussen werden afgemaakt ook de vijf andere honden van de bewuste kennel in beslag te laten nemen. Dat gebeurde zonder incidenten.

"Er zal nu in het dierenasiel worden nagegaan in welke toestand deze honden verkeren", aldus burgemeester Vos. "Daarna zal beslist worden of ze terug naar de eigenaar kunnen. Gezien de ernst van de feiten denk ik niet dat deze man nog een kwekerij zal mogen uitbaten. Er waren immers ook al eerdere problemen met dierenwelzijn.