Meisje (2) dat stierf na wilde vlucht mensensmokkelaars kwam wel degelijk om door kogel

Mawda.
RV Mawda.
Mawda, het tweejarige meisje dat gisteren stierf bij een politieachtervolging in Bergen, is wel degelijk overleden door een schotwonde, bevestigt het parket van Doornik aan onze krant. Of het om een politiekogel gaat, wordt nu onderzocht.

Eerder zei het parket dat het meisje zeker "niet is gestorven door een politiekogel". Nu blijkt dat het meisje wel degelijk geraakt werd door een kogel en dat ze daardoor is overleden. Dat blijkt uit de autopsie. Het meisje zou volgens de RTBF een kogel in de wang gehad hebben. Dat het parket gisteren anders communiceerde, zou zijn omdat de eerste medische vaststellingen enkel spraken over "een hoofdwonde".

Na de achtervolging beschoot de politie de bestelwagen vol migranten toen die op de agenten wilde inrijden. Toch wil het parket nog niet bevestigen dat het meisje werd geraakt door een politiekogel. Dat valt niet uit te sluiten en wordt nu verder onderzocht. 

30 personen in busje

In de bestelwagen op de E19/E42 zaten 26 volwassenen en vier kinderen. Een vijftiental politiewagens probeerde het voertuig meermaals te doen stoppen, maar dat lukte niet. Pas tachtig kilometer verder en na een wilde achtervolging, ter hoogte van Maisières bij Bergen, kon het voertuig uiteindelijk tot stilstand gebracht worden. 

"Toen de agenten uitstapten, trapte de bestuurder het gaspedaal opnieuw in en probeerde hij politieagenten omver te rijden. Daarom vuurden de agenten meerdere schoten af”, zegt het parket. De bestelwagen botste uiteindelijk tegen een voorligger.

In de bestelwagen trof de politie het tweejarig meisje zwaargewond aan, met een bebloed gezicht. “Er is nog een ambulance gekomen om haar te redden, maar het kind is vrij snel overleden.”

Comité P voert onderzoek 

Het Comité P is een onderzoek gestart naar de verantwoordelijkheid van de politieambtenaren. Het Comité P benadrukt ook dat het pas in de vooravond belast werd door een onderzoeksrechter. "Volgens bepaalde berichten zou het Comité P zijn onderzoek naar de verantwoordelijkheid van de politieambtenaren in het kader van de onderschepping van migranten en het overlijden van een kind in de buurt van Bergen, snel hebben afgesloten. Het Comité P wil erop wijzen dat zijn Dienst Enquêtes pas in de vooravond belast werd door een onderzoeksrechter. Hiervoor was er geen enkel verzoek tot onderzoek door de gerechtelijke overheden. De Dienst Enquêtes van het Comité P is met zijn onderzoek begonnen", klonk het.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) leeft naar eigen zeggen mee met de slachtoffers van de achtervolging en de schietpartij in Bergen, maar ook met de agenten. Jambon wil de definitieve vaststellingen van het parket afwachten, maar wijst wel op "de drieste omstandigheden waarin mensensmokkel gedijt". Hij heeft naar eigen zeggen empathie voor de slachtoffers, maar ook voor zijn politiediensten. "Zij hebben hun werk gedaan en moeten elke dag tegen de mensensmokkel vechten." 

De Iraaks-Koerdische familie van het meisje leefde in het Verenigd Koninkrijk, maar werd uitgewezen naar Duitsland. Via ons land probeerden ze terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk.
143 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karine Roeland

  Ik denk ook dat Samir niet bij de politie zit, anders discrimineert hij zijn collega's. Je collega's afkraken is niet zo mooi. Het klopt misschien zoals Eida zegt.

 • Roger Declercq

  Ik lees in verschillende reacties: de politie had beter de banden in flarden geschoten. 1. Met één kogel kan dat niet en dan had een kogel misschien hetzelfde resultaat gehad als nu. 2. Als een voorband in flarden wordt geschoten is het voertuig onbestuurbaar en kan het alle richting opgaan. Dan hadden er misschien meer doden gevallen.

 • Eida Lam

  Samir heeft van dat soort toch niets te vrezen, het was wsl toch familie.

 • Francois stras

  mensen smokkelaars denken alleen aan geld , zij zijn de enige schuldigen aan dit tragisch voorval.Ook schuld treft de midden en linkse politici, grenzen open en laat ze maar doen.

 • Hedwig HUYGENS

  jan verbruggen ze zijn absoluut nit in d fout maar handellen uit wettige zelfverdediging,t daqar een zelf als politieman en zie dat geval in dezelfde omstandigheden op je afkomen.Dat kan een bomauto zijn met een kind als afleiding, lees jij geen krnten