Mehdi Nemmouche schreeuwt onschuld uit: “Ik heb niets te maken met inbraak bij advocaat en ben niet de dader van aanslag op Joods Museum”

Rechtbankschets van hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche tijdens het proces over de aanslag op het Joods Museum.
BELGA Rechtbankschets van hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche tijdens het proces over de aanslag op het Joods Museum.
"Ik heb niets te maken met de inbraak bij meester Lurquin en veroordeel elke poging om advocaten, juryleden of magistraten te intimideren." Dat heeft Mehdi Nemmouche, hoofdbeschuldigde op het proces over de aanslag op het Joods Museum, gezegd bij de start van de zitting in Brussel. Hij herhaalde ook dat hij onschuldig is aan die aanslag en ook niets te maken heeft met de aanslagen in Brussel of Parijs. 

“Ik woon al jaren in een graf terwijl ik niet schuldig ben aan de feiten waarvoor ik vervolgd word”, zei Nemmouche. “Mijn enige hoop na al die jaren is een eerlijk proces. Ik weet niet of de jury mij gelooft, maar ik weet dat ze de procureurs en advocaten op gelijke voet behandelt en even aandachtig naar hen luistert.”

Nemmouche beklemtoonde dat hij in totale isolatie leeft en niets te maken heeft met de inbraak. “Ik heb nooit deel uitgemaakt van een terreurcel en heb dus geen medeplichtigen. Wie denkt dat hij mij een plezier doet met deze inbraak, vergist zich en doet niets anders dan de jury in mijn nadeel beïnvloeden.”

“Ik verbied iedereen om wie dan ook in dit proces te bedreigen of intimideren”, ging hij verder. “Ik vraag nadrukkelijk om alle magistraten en juryleden met rust te laten, zodat zij in vrede met hun gezin kunnen leven.”

Valse kalasjnikov en baseballknuppel

Onbekenden drongen dinsdag het kantoor van advocaat Vincent Lurquin in Sint-Agatha-Berchem binnen en gingen ervandoor met een laptop en twee dossiers. 

Eén van de gestolen dossiers betrof de zaak ‘Nemmouche’. Het tweede ging over Abdelkader Belliraj, de Belgisch-Marokkaanse informant van de Staatsveiligheid die in Marokko tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld voor terrorisme. Op het bureau van de advocaat van een van de burgerlijke partijen lieten de dieven een baseballknuppel en een replica van een kalasjnikov achter.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Niets met aanslagen te maken”

Nemmouche betwijfelde naar eigen zeggen niet dat de inbraak had plaatsgevonden, maar zag niet meteen een link met het proces. “Ik begrijp ook niet waarom men bij meester Lurquin zou inbreken, de enige advocaat die correct is tegenover mij”, ging de man voort. “Ik hoor dat ook een ander gevoelig dossier, rond Abdelkader Belliraj, gestolen werd. Misschien ligt daar een link.”

“Ik herhaal dat ik niet de dader van de aanslag (op het Joods Museum, nvdr.) ben en dat ik ook niets te maken heb met de aanslagen in Parijs en Brussel”, eindigde Nemmouche. “Bij die aanslagen zijn onschuldige mensen om het leven gekomen, wat geen enkele god kan goedkeuren.”

Meester Lurquin wees erop dat hij nooit geïnsinueerd heeft dat Mehdi Nemmouche iets te maken had met de inbraak in zijn kantoor. De advocaat van Nemmouche, meester Sébastien Courtoy, reageerde daarop: “Ik heb inderdaad niet gehoord dat mijn confrater iets dergelijks zou hebben laten verstaan. Wel hebben heel wat media meteen de link gelegd en overhaaste conclusies getrokken.” 

Onbekenden ontvreemden dinsdag een laptop en twee dossiers uit het kantoor van meester Vincent Lurquin.
BELGA Onbekenden ontvreemden dinsdag een laptop en twee dossiers uit het kantoor van meester Vincent Lurquin.

Ook de dochters van Emanuel en Miriam Riva, twee slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum, namen vandaag het woord. “We proberen verder te leven, maar deze tragedie zal ons altijd achtervolgen”, zeiden Ayelet (19) en Shira (21) Riva.

“Onze ouders waren buitengewoon goede mensen”, verklaarden beide meisjes. “Mama hield veel van haar familie, stond altijd klaar om vrienden te helpen. Zij had goud in de handen, ze was zeer handig. Papa was een bescheiden man, hij was niet speciaal streng maar vond het belangrijk dat we plezier beleefden aan wat we deden.”

“Ons leven is overhoop gehaald. We leven nu alleen, ook al krijgen we veel hulp van familie en vrienden en vinden we steun bij elkaar. Maar niets is nog hetzelfde.”

Diezelfde teneur was te horen in de getuigenis van de tweelingbroer van Emanuel Riva en de oudere zus van Miriam Riva. “Van de ene op de andere dag bleef er niets meer over van het gelukkige gezin dat zij vier vormden”, zei zus Eilat Tsanani Tsofia. “Zij leven verder, maar het familiale nest is vernield.”

Expert ballistiek

Na de passage van de Riva’s gingen de vragen voor de expert ballistiek verder. De vondst van DNA van Nemmouche op de kalasjnikov betekent niet automatisch dat hij de schutter was, werd daar duidelijk. “Dat kan betekenen dat hij met het wapen geschoten heeft”, zei de expert. “Maar het kan ook betekenen dat hij het wapen enkel gemanipuleerd heeft, bijvoorbeeld om te controleren of het wapen schietklaar was, of om het veilig te maken voor transport.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • irene van impe

  Ja, het is toch gewoon om met zulke wapens rond te lopen. En wie betaalt Courtoy en C°, steeds zo gretig om terroristen te verdedigen. Wie betaalt hen? IS? of is het allemaal gratis?

 • joan vliegen

  De schuld hangt af van het proces het verloop het einde en het vonnis. Niet van verklaringen van de enige verdachte ...terwijl alle bewijzen niet woorden hem wss gaan veroordelen en terecht.

 • Urban Vyaas

  "Ik heb niets met die aanslag te maken" en "gearresteerd worden met wapens in zijn bezit die bij die aanslag gebruikt werden" zijn niet met elkaar te rijmen. "Ik heb ze op straat gevonden" of "ik heb ze van een onbekende gekregen" zal zeker geen aanvaardbare uitleg zijn voor die jury.

 • Jean-Paul Hoornaert

  Belgische nationaliteit afpakken en teug sturen naar land van herkomst

 • Frank Van den Bulck

  Ocharme, het dutske. Moeten wij daar soms compassie mee hebben ? Elke keer ALS hij al eens iets uitkraamt, kan je bijna zeker zijn dat het een flagrante leugen is !