Meeste websites houden onvoldoende rekening met personen met een beperking

THINKSTOCK
Slechts 14,8 procent van de websites is vlot bruikbaar voor internetgebruikers met een handicap. Dat blijkt uit een steekproef van AnySurfer in samenwerking met zestien Belgische hogescholen. Het percentage is bovendien in twee jaar tijd amper gestegen.

"AnySurfer wil dat websites voor iedereen gemakkelijk te gebruiken zijn. Helaas vergeten veel webwerkers dat er ook mensen zijn die geen muis gebruiken, het scherm niet zien, dicteersoftware gebruiken of de video niet horen", klinkt het in een persbericht. "Alles samen gaat het om 15 procent van de bevolking. Daarnaast ondervinden ook ouderen en mobiele surfers gelijkaardige moeilijkheden."

Vorig academiejaar controleerden 1.440 studenten webdesign van 16 hogescholen 209 Belgische websites. Ze quoteerden de websites op 15 criteria, gaande van "Heeft iedere pagina een betekenisvolle titel? ", tot "Is gesproken tekst in audio- en videofragmenten ook tekstueel beschikbaar? ". Websites kregen een "voldoende" als ze minstens 75 procent behaalden.

Vooruitgang beperkt
Slechts 31 van de 209 websites slaagden daarin. Het aantal toegankelijke websites stijgt wel elk jaar, maar de vooruitgang is beperkt. "De laatste twee jaar steeg het percentage toegankelijke websites van 14,2 naar 14,8 procent. Dat is veel te traag, want Vlaanderen wil 'Radicaal Digitaal' gaan en minister (van Digitale Agenda, red.) Decroo wil een 'Digital Belgium'", aldus AnySurfer. "De toegankelijkheidsmonitor toont aan dat mensen met een handicap te vaak worden vergeten bij de digitalisering. Nochtans moeten zij ook belastingen betalen, vliegtuigtickets boeken, de actualiteit volgen, concerttickets kopen, bankzaken regelen. Zonder internet wordt dit stilaan onmogelijk."

Een toegankelijke website bouwen is nochtans niet moeilijker of duurder, aldus AnySurfer. "Maar dan moet wel iedereen er aandacht voor hebben: de grafisch ontwerper, de programmeur, de redacteur en, niet te vergeten, de opdrachtgever."

Helaas vergeten veel webwerkers dat er ook mensen zijn die geen muis gebruiken