Meeste Brusselaars en Walen willen wagen verbieden bij smogalarm

UNKNOWN

De Brusselaars en Walen willen strengere maatregelen bij luchtvervuilingspieken en zijn bereid om zware inspanningen te leveren. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Dedicated Research bij ongeveer 700 Walen en Brusselaars. Van de respondenten is 62 procent akkoord met een verkeersverbod in de binnensteden bij luchtvervuilingspieken.

Strengere maatregelen
"De Walen en Brusselaars zijn erg begaan met het fenomenen van vervuiling en willen dat er strengere maatregelen genomen worden, voornamelijk tegenover het autogebruik", zegt Marc Dumoulin, directeur van Dedicated Research. Maar liefst 77 procent van de ondervraagden vindt dat de vervuilingspieken een gevaar betekenen voor hun gezondheid. Dat percentage groeit tot 91 procent wanneer het gaat om de gezondheid van de zwakkere mensen, zoals kinderen en ouderen.

Verkeer verbieden
Voorts bestempelt 75 procent van de respondenten de wagen als de belangrijkste oorzaak van de vervuilingspieken en vragen ze strengere maatregelen. Tijdens vervuilingspieken is 62 procent van de ondervraagden akkoord om alle verkeer in de binnensteden te verbieden. Buiten de vervuilingspieken vraagt 86 procent van de ondervraagden dat er meer geïnvesteerd wordt in openbaar vervoer, is 67 procent akkoord met een zwaardere belasting voor vervuilende wagens en is 55 procent voorstander van een tolheffing in de steden. (belga/gb)