Ga naar de mobiele website
^ Top

Meerwaardebelasting? N-VA: "Anti-Vlaamse belasting" - Open Vld: "Nee, nee en nog eens nee"

Luk Van Biesen (Open Vld) en Peter Dedecker (N-VA).
belga Luk Van Biesen (Open Vld) en Peter Dedecker (N-VA).
Nadat CD&V-voorzitter Wouter Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren besloten niet langer "te vervallen in gekissebis en geruzie", leek het er op dat die laatste gisterenavond zelfs een opening maakte voor een compromis rond een meerwaardebelasting, iets waar CD&V al langer om vraagt. Maar een dag later is de partij van De Wever duidelijk. "Een meerwaardebelasting is een anti-Vlaamse belasting", zegt Peter Dedecker. En ondervoorzitter Sander Loones wijst erop dat de woorden van De Wever "uitvergroot" worden. Ook Open Vld laat van zich horen: "Nee, nee en nog eens nee", zegt Vlaams parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck over een meerwaardebelasting.

CD&V beschouwt de meerwaardebelasting op vermogen als een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft die boot tot nog toe afgehouden. Woensdagavond stelde Bart De Wever echter dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde donderdagochtend positief op de opening van de N-VA-voorzitter. "Laat ons dit nu in een positieve sfeer verder aanpakken", zei hij.

Voor coalitiepartner Open Vld blijft de extra belasting echter een huizenhoog taboe. "Ik heb Bart De Wever gezien op Eén en de opening die hij maakte was toch bijzonder klein", zegt Luk Van Biesen. "Ik denk dat dit wordt uitvergroot."

Luk Van Biesen (Open Vld).
Foto BELGA Luk Van Biesen (Open Vld).

Standpunt onveranderd

Het standpunt van Open Vld blijft onveranderd. "Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen. Ik heb net de btw-aangifte van enkele kmo's verzorgd en heb gezien dat de kleine ondernemingen opleven", aldus fiscalist Van Biesen."Er zijn heel wat nieuwe starters. Gaan we nu tegen die mensen zeggen dat elke euro die ze uit hun zaak halen voortaan zwaar belast wordt?", vraagt hij zich af.

"Als we het investeren in aandelen fiscaal aftrekbaar maken zijn er dingen mogelijk, maar laat ons eerlijk zijn: wij zijn resoluut tegenstander van een belasting op meerwaarde uit een zelfstandige activiteit."

"Anti-Vlaamse belasting"

Ook uit eigen N-VA-hoek wordt de opening die De Wever al dan niet laat opnieuw gedicht. "Socio-economisch compromis en verdere hervormingen nodig. Meerwaardebelasting is anti-Vlaamse belasting. Lang niet gezegd dat die er komt", zegt N-VA'er Peter Dedecker op Twitter.

Ook ondervoorzitter Sander Loones zit op diezelfde lijn. Hij verwijst op Twitter naar wat Van Biesen zegt over de woorden van De Wever die worden uitvergroot. Ook het officiële N-VA-kanaal spreekt overigens over een "anti-Vlaamse belasting."

En daarmee kibbelen de meerderheidspartijen amper een dag na de gemeenschappelijke verklaring van Wouter Beke (CD&V) en Bart De Wever alweer openlijk over het te voeren beleid.

"Onwaarschijnlijke pasmunt"

Hoe moeten de woorden van De Wever bij 'Van Gils & Gasten' dan wel worden geïnterpreteerd? Her en der wordt gefluisterd dat de opening van De Wever een goedmakertje is voor de uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir.

"Dit is de onwaarschijnlijke pasmunt voor de crise van Zuhal", stelt Daniëlle Vanwesenbeeck van Open Vld. Haar partijgenoot Luk Van Biesen hoopt dat die these niet klopt. "Koehandel is natuurlijk niet nieuw in de politiek. Maar ik hoop dat het hier niet het geval is. Anders zou dat betekenen dat CD&V en N-VA opnieuw naar de CVP-staat afglijden", besluit hij.

Meer over45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sophie V

  Zoveel mensen die zichzelf hier beschouwen als 'gewone man'. Beseffen jullie dan echt niet dat jullie al lang tot 'de middenklasse' behoren? Het is juist voor jullie dat een partij als de NVA op komt en ge weet het niet eens. Jullie zullen raar opkijken als CDNV haar gedacht krijgt!

 • Anti Nva

  Aan de zelfstandige die hier zitten te klagen dat ze vele uren moeten werken,daar heb je voor gekozen. Maar ik vind wel dat kleine zelfstandige niet meer moeten belast worden dan nu al is. Er zijn er genoeg bij die maar juist rond komen.

 • Dimi Bauwens

  Waar gaat ons geld heen? Dat is de enige vraag die nog telt!

 • olleke bolleke

  Grappig hoe ze hier weer op de nek van de kmo's zitten nochtans samengeteld de grootste werkgever van het land. Als we allemaal fraudeurs zijn probeer het dan zelf maar eens maar komt niet zagen dat ge dan moet rondkomen met 70 uren werken per week of werken met 39° koorts om uw alsmaar veeleisender klanten te bedienen op hun wenken...

 • Herman De Boeck

  Doe ernstige controle op zwartwerk en sociale fraude. Daar is genoeg geld te vinden.

Meld een bug