Meerderheid keurt Vlaams regeerakkoord goed na ‘debat’ zonder oppositiepartijen

BELGA
Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld hebben de regering het vertrouwen gegeven in het Vlaams Parlement. Oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen, sp.a en PVDA hadden het halfrond eerder verlaten, uit protest tegen het uitblijven van begrotingscijfers. Volgende week vindt er opnieuw een debat plaats, mét de veelbesproken cijfers en wellicht ook de voltallige oppositie.

De regering kreeg unaniem het vertrouwen, nadat de drie fractieleiders van de meerderheidspartijen nog eens de krachtlijnen van het regeerakkoord hadden uiteengezet. 

Op het einde reikte minister-president Jan Jambon de hand aan de oppositie: “Ik denk dat we ons als regering bewust zijn van de opdracht die we hebben. We ondervinden dagelijks dat heel wat Vlamingen boos en gefrustreerd zijn. Ik reik de hand aan het parlement om dit samen op te lossen, we moeten samen gaan voor een Vlaanderen dat schittert.”

De regering zal het grootste respect opbrengen voor het parlement, verzekerde Jambon. “Ik ben zelf gepokt en gemazeld in het parlement. Respect voor het parlement is op mijn lijf geschreven, maar procedurespelletjes die met de inhoud niets te maken hebben, gaan een beetje aan mij voorbij.”

Nieuw debat, mét cijfers en mét oppositie

Maandagmiddag krijgen de parlementsleden dan wel het langverwachte ‘centenboekje’ van Jambon I, dinsdag om 13 uur staat er een nieuw debat in het Vlaams Parlement gepland, mét de cijfers en met de oppositie. 

Volgens de oppositie wordt dan het debat gevoerd dat vandaag had moeten plaatsvinden. “De ad hoc-commissiezitting wordt voorgezeten door Liesbeth Homans en de volgorde van sprekers die was voorzien voor de regeerverklaring zal worden gevolgd”, zegt een lid van de oppositie. “Elke fractie krijgt een halfuur spreektijd, dus de facto wordt dit het echte debat over de nieuwe regering.”

Locatie

De oppositie voelt zich gesterkt door parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, die zelf zou hebben voorgesteld om het debat in de plenaire zaal te houden. Die locatie is evenwel niet zeker, onder meer omdat de regering een digitale presentatie wil tonen, wat moeilijk is in de koepelzaal. 

Volgens een lid van de oppositie zoekt de meerderheid echter een andere zaal omdat ze ‘het beeld wil vermijden dat het debat van vandaag wordt overgedaan’. Volgens een lid van de meerderheid zit dat risico er niet in. “Het zal nooit hetzelfde zijn, we gaan niet nog eens de regeerverklaring bespreken.” Er zou nu worden gedacht aan De Schelp als locatie, de zaal in de kelder van het parlement.

Herlees hieronder alles over de zitting van vandaag:

De nieuwe Vlaamse regering wil zich profileren als een investeringsregering. Nieuwe scholen, sociale woningen, cultuur, innovatie, openbare werken, de wachtlijsten in de zorg aanpakken: het verlanglijstje van Jambon I is lang. Enig probleem: het parlement heeft geen enkele manier om te controleren of dat ook haalbaar is. De budgettaire tabellen die normaal na de regeerverklaring aan het parlement worden bezorgd, zullen er pas volgende week zijn. Nochtans moet het halfrond vandaag stemmen over de regeringsplannen.

Bij verschillende oppositiepartijen klinkt intussen dat ze het debat aan zich voorbij laten gaan als ze geen begrotingscijfers in handen krijgen. Vraag is of de meerderheid onder de indruk is van dat dreigement. De oppositie is immers niet bij machte om het debat ook echt tegen te houden. De meerderheid kan dus ook zonder oppositie debatteren en stemmen. 
320 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Herbots

  Guido Bervoets, ge zult er toch moeten leren mee leven 5 jaar lang.Jambon heeft gezegd dat de cijfers er komen maandag 7 oktober en geen dag vroeger of gij dat nu goed vind of niet.En de oppositie heeft niets te bepalen wat er moet gebeuren.

 • Francois staen

  Zo is het makkelijk natuurlijk, je eigen voorstellen goedkeuren !! maar wat wil je , de verliezende partijen gaan het opnieuw proberen.

 • Ronny Ooijen

  Wat Bourgeois enkele maanden geleden bedoelde met 'Het belang van de partij gaat boven alles' wordt weer wat duidelijker als men ziet hoe zijn partijgenoot Jambon op een "speelse" manier de belangen van zijn kiezers behartigt.

 • guido Bervoets

  Gamen met Angry Birds, de oppositie afsnauwen dat zij niet te bepalen hebben wat hij moet voorleggen, pochen bij Doorbraak.be dat de cijfers er wel zijn maar de oppositie maar moet wachten tot na de stemming en een stemming die alleen maar bestaat uit de eigen coalitie van gedresseerde aapjes - Jan Jambon is nog niet begonnen en het vertrouwen in hem is al volledig weg. Hoe kun je deze regering nog serieus nemen?

 • Ronald Van Beneden

  Zo de kiezers zijn weer bedrogen en de zakken gevuld van de politici die pretenderen dat we in een democratie die er al lang geen meer is.