Meerderheid dient wetsvoorstel in om abortus uit strafwet te halen

Brussels, Belgium - Demonstrators pictured during a march to support the right to abortus, Saturday 24 March 2012 in Brussels
Belga Brussels, Belgium - Demonstrators pictured during a march to support the right to abortus, Saturday 24 March 2012 in Brussels
De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open Vld en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafwetboek te halen. Het voorstel zou overmorgen of volgende week donderdag in overweging genomen worden. De Bisschoppenconferentie betreurt het akkoord.

Het akkoord binnen de meerderheid moet naar verluidt tegemoet komen aan de collegialiteit binnen de meerderheid, maar tegelijk het principe garanderen van het stemmen naar het geweten, waaraan de liberalen gehecht zijn.

Abortus wordt uit het strafwetboek gehaald en in een aparte wet gebracht. In die wet zouden sancties behouden blijven, maar verdwijnt de notie 'noodtoestand' van de vrouw. De zwangerschapsonderbreking is mogelijk tot de twaalfde week en na een wachttijd van zes dagen. "Indien er dringende medische redenen zijn, wordt er uiteraard ingegrepen en vervalt de 6 dagen", verduidelijkt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten, die benadrukt dat er geen sprake is van een 'depenalisering' van abortus.

Doorverwijzen

In tegenstelling tot vandaag, wordt in de nieuwe wet uitdrukkelijk vermeld dat de arts die weigert een abortus uit te voeren, verplicht is door te verwijzen naar een andere arts.

Het akkoord voorziet voorts dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op korte termijn een wetsontwerp indient over de erkenning van de foetus, ook al bestaat er geen "formele band" tussen de erkenning van doodgeboren kinderen en het schrappen van abortus uit het strafwetboek, luidt het nog.

De meerderheid hoopt dat de oppositie zich aansluit bij haar voorstel. Maar vanuit de oppositie werden wetsvoorstellen ingediend voor een volledige depenalisering van abortus en een aanpassing van de voorwaarden. In een gezamenlijk amendement willen de oppositiepartijen de periode waarbinnen abortus mogelijk is optrekken van 12 naar 18 weken.

Bisschoppenconferentie

De Bisschoppenconferentie betreurt het akkoord. Door abortus uit het strafwetboek te halen, riskeert het een medische ingreep te worden als een andere, luidt het. "Het is dan geen overtreding meer in de gevallen die de wet voorziet. Het wordt een recht. Wie er vragen bij stelt of wie abortus weigert, zal zich dan moeten verantwoorden. En dat laatste geldt zowel voor de arts als voor de betrokken vrouw."

Volgens de bisschoppen zal abortus nooit vanzelfsprekend worden, ook niet als het uit het strafwetboek wordt gehaald. "Als de wet dan alleen maar suggereert dat het om een gewone ingreep gaat, wordt geen recht gedaan aan wat de betrokkenen ervaren en beleven. Waarom dan nog raad of hulp vragen? De vragen zelf dreigen al van meet af aan niet ernstig genomen te worden. Het zal de ontreddering en de eenzaamheid alleen maar groter maken", zeggen ze.

De mening van de Belgische bisschoppen wordt trouwens niet louter gevormd vanuit een christelijke argumentatie, onderstreept De Kerpel, "maar vanuit een argumentatie die over de filosofische grenzen heen gedeeld wordt".
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Etienne Termont

    De meerderheid haalt abortus uit het strafwetboek. De liberalen zijn hierbij de grote voortrekkers. Blijkbaar is het beëindigen van het leven (euthanasie, abortus...) het grote stokpaardje van de liberalen, daarin uiteraard gesteund door CD&V.

  • cedric van nyevelt

    dus maw een mens mag tussen 1 en 12 weken volgens de wet van leven beroofd worden want in die periode is het plots geen mens meer ....allez vooruit voor ...ongelovigen .... die daarin geloven

  • Klara De Smet

    Als je abortus uit de strafwet haalt moet er wel iets in de plaats komen want het blijft toch een heel gevoelig en ethische kwestie. Veel meer voorlichting en gratis anti-conceptie bvb. en vooral scholing en emancipatie.