Meerderheid Belgo-Marokkanen wil in België oud worden

UNKNOWN

Enkele weken na de Koning Boudewijnstichting buigt ook de CCME (Conseil de la communauté marocaine à l'étranger), de raad van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, zich over de Belgische Marokkanen, en over de Marokkanen in Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De Belgo-Marokkanen zijn de enigen die liever in België dan in Marokko oud worden, merkt Le Soir op.

Meer Belgo-Marokkanen van de eerste generatie overwegen hun oude dag in hun gastland te slijten (39 pct) dan in Marokko (38 pct).
In tegenstelling tot wat de studie van de Koning Boudewijnstichting aangaf, hebben de Belgo-Marokkanen volgens CCME globaal een positieve perceptie van Marokko en zijn instellingen. Ze formuleren slechts op "erg voorzichtige" wijze kritiek en verwachtingen ten aanzien van de Marokkaanse autoriteiten. Enige uitzondering zijn de studenten en hogere beroepen, die meer kritiek hebben.

Minder kwetsbaar
De studies van de Koning Boudewijnstichting en CCME stemmen overeen wat de economische toestand van de Belgo-Marokkanen betreft. Ze komen min of meer op dezelfde werkloosheidsgraad uit bij de eerste en de tweede generatie. De Marokkaanse gemeenschap van België lijkt sociaal en economisch minder kwetsbaar te zijn dan dan de Marokkanen in Spanje of Italië en lijkt niet het gevoel van afwijzing te hebben zoals in Nederland. Ze is anderzijds niet zo tevreden over haar levensomstandigheden als de Marokkanen in Duitsland.

Zowat 69 procent van de Marokkanen in Spanje en 50 procent van de Marokkanen in Frankrijk overwegen hun oude dag in Marokko te slijten. (belga/adv)