Meer wapens in Vlaanderen sinds aanslagen

Sinds de terroristische aanslagen is het aantal sportschutterslicenties in Vlaanderen gestegen. Het Vlaams Vredesinstituut vermoedt dat die stijging te maken heeft met een toegenomen onveiligheidsgevoel. Mensen vragen dus een licentie aan om zich veiliger te voelen en niet om de schietsport te beoefenen. Dat staat te lezen in een advies van het Vredesinstituut over de schietsport in Vlaanderen.

Volgens het Centraal Wapenregister zijn er in Vlaanderen 304.000 vuurwapens geregistreerd. Daarvan zijn er 107.000 tot 146.000 in handen van de tienduizenden Vlaamse beoefenaars van de schietsport.

Binnen die schietsport bestaan twee grote stelsels, het stelsel sportief schieten en het stelsel recreatief schieten. Het sportief schieten wordt gereguleerd door het Vlaams Sportschuttersdecreet en het recreatief schieten door de Federale Wapenwet.

Kans op verbetering

Volgens de analyse van het Vredesinstituut werkt het stelsel van het sportief schieten vrij goed, al zijn er nog wat verbeterpunten. Zo is er bij de aanvraag van een licentie, waarmee een vuurwapen kan worden gekocht, geen proactief advies van de lokale politie nodig. Verder kunnen huisgenoten zich ook niet verzetten tegen de toekenning van een licentie.

Maar enkel sleutelen aan het stelsel sportief schieten heeft volgens het Vredesinstituut weinig zin. Anders stappen schutters gewoon over op het andere stelsel. Dat andere stelsel wordt nu al beschouwd als een makkelijke manier om wapens te verkrijgen. Schutters moeten bijvoorbeeld minder schietbeurten doen en worden minder vaak gecontroleerd. Het Vredesinstituut pleit er daarom voor beide stelsels “zoveel mogelijk te harmoniseren”.

In zijn advies merkt het Vredesinstituut op dat het aantal voorlopige sportschutterslicenties in Vlaanderen opmerkelijk is gestegen in de nasleep van de terroristische aanslagen. De organisatie denkt dat er een verband is met het toegenomen onveiligheidsgevoel. De stijging in het aantal licenties doet volgens het Vredesinstituut “vermoeden dat de recent toegenomen populariteit van de schietsport gedeeltelijk verband houdt met onveiligheidsgevoelens en dat de wettige reden van het sportief en recreatief schieten soms wordt misbruikt om wapens te verwerven voor andere doeleinden dan de schietsport”, zo staat te lezen in het advies.

Archiefbeeld.
ThinkStock Archiefbeeld.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Volders

  Als sportschutter kan men niet zo maar alle wapens gaan kopen. Wil men BV een pistool 9mm aankopen dan moet men ook nog een aparte aanvraag doen aan de wapendienst van de provincie. Een hoop papieren invullen en de procedure duurt 4 maanden. Ik nodig de journalist uit om eens mee gaan te schieten en dan krijg je een heel andere kijk op dit gegeven

 • Rene Dannau

  dat gebeurt er wanneer de politiekers te laf zijn om de deuren te sluiten voor het crapuul.

 • Johan Apatride

  Het is niet door legale wapens uit de handen te nemen van sportschutters dat men het land veiliger maakt, in tegendeel. Het vredesinstituut wil dat iedereen braafjes afwacht totdat men door gewapende criminelen vermoord wordt.

 • frans Venloo

  Men spreekt hier van ingeschreven wapens . Gansters hebben geen ingeschreven wapens dus eigenlijk weet men het niet .

 • Paul Philippaerts

  Neen mensen dat is het onveiligheidsgevoel maar dat is inbeelding. Dat is het vlaams belang dat de mensen die gevoelens aanpraat. Hier is nog nooit wat gebeurd.