Meer vluchtelingen die via inklimming in vrachtwagens grens willen oversteken

THINKSTOCK
In 2014 werden 1.891 illegale vreemdelingen in ons land opgepakt omdat ze via inklimming in een vrachtwagen naar het buitenland wilden reizen. Dat zijn er meer dan in 2013, toen werden 1.329 mensen betrapt. In de eerste vier maanden van 2015 werden er 515 opgepakt. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op een schriftelijke vraag van Renate Hufkens (N-VA).

De aantallen komen overeen met het aantal administratieve verslagen die de politiediensten overmaakten aan de Dienst Vreemdelingenzaken naar aanleiding van aanhoudingen omwille van 'transitmigratie'. Het gaat hierbij om feiten van inklimming in vrachtwagens op randparkings, het aantreffen van de betrokkene op de parking of in de omgeving van de parking en aanhoudingen tijdens politieacties met betrekking tot transitmigratie.

In 2014 werden veruit de meeste vreemdelingen opgepakt in West-Vlaanderen (984), gevolgd door Brussel (370) en Oost-Vlaanderen (283). 483 van deze personen waren afkomstig uit Sri Lanka, gevolgd door Iran (290), Eritrea (236) en Afghanistan (167). In de meeste gevallen kreeg de betrokkene het bevel om ons land te verlaten.