Meer trajectcontroles op Vlaamse wegen

BELGA
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts werkt aan de uitrol van mobiele trajectcontroles. Dat kan leiden tot "een fundamentele mentaliteitswijziging" in het verkeer, zo stelde Weyts in het VRT-programma De Zevende Dag.

Weyts (N-VA) wees erop dat het aantal verkeersdoden in de eerste negen maanden van 2014 is gestegen in vergelijking met het jaar voordien. Het "laaghangend fruit" is al geplukt en dus dringen er zich volgens de minister nieuwe maatregelen op om de tendens te keren. Trajectcontroles zijn er daar één van. Die zijn volgens Weyts sociaal beter aanvaard en ze leveren ook betere resultaten op dan flitscamera's.
    
Weyts kondigde aan dat hij samen met de federale wegpolitie, ingenieurs en het Agentschap Wegen en Verkeer werkt aan de invoering van mobiele trajectcontroles, waarbij de controles eens op het ene en dan weer op het andere traject uitgerold worden. Volgens Weyts bestaat er onder marktspelers interesse om dat systeem uit te werken. Afhankelijk van de technische voortgang hoopt de mobiliteitsminister daar dit jaar nog verder mee te raken, zei hij in De Zevende Dag.
    
Daarnaast wordt ook de rijopleiding binnenkort gewijzigd. Naast de kennis van de wegcode en de rijvaardigheid zal er meer aandacht worden geschonken aan het inschatten van risico's en sociaal rijgedrag. De minister beraadt zich over de invoering van een "terugkomdag" waar die vaardigheden getest worden. Wanneer die dag precies zou plaatsvinden, is nog onderwerp van gesprek, aldus Weyts.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels