Meer tijdskrediet voor zorg en palliatief verlof

thinkstock
Wie tijdskrediet voor zorg wil opnemen, zal dat vanaf juni 51 maanden lang kunnen doen. De mogelijkheid tot palliatief verlof breidt uit tot drie maanden. De ministerraad heeft daarvoor vandaag een aantal koninklijke besluiten goedgekeurd. Tegelijkertijd komt er een beperking van de verhoging van een aantal uitkeringen.

De uitbreiding van het tijdskrediet voor zorg en het palliatief verlof was een van de maatregelen binnen de wet wendbaar en werkbaar werk. De kb's die vandaag groen licht kregen, voorzien de uitkering voor die uitbreiding. Tijdskrediet voor zorg breidt met drie maanden uit, terwijl het palliatief verlof met één maand wordt verlengd.

Tegelijkertijd heeft de regering beslist een harmonisering door te voeren van de uitkeringen voor tijdskrediet en loopbaanonderbreking. De verhoging van de uitkering van wie meer dan vijf jaar bij dezelfde werkgever aan de slag is, wordt beperkt tot 50 procent van de huidige verhoging. Dezelfde beperking geldt voor de verhoging van de uitkering bij thematische verloven (1/5 en 1/2) voor wie ouder is dan vijftig jaar.

Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) was een besparing nodig om het systeem betaalbaar te houden. "We zorgen er echter voor dat oudere werknemers en werknemers met veel ervaring nog steeds van een significante toeslag kunnen genieten", verzekert Peeters.

Voor eenoudergezinnen verhogen de uitkeringen bij de opname van een thematisch verlof met 38 procent.