Meer reizigers, maar vooral meer tevredenheid bij NMBS

Zomerdrukte bij de NMBS. Foto ter illustratie
photo_news Zomerdrukte bij de NMBS. Foto ter illustratie
De NMBS vervoerde in 2019 meer dan 253 miljoen binnenlandse treinreizigers. Dat zijn er vier procent meer dan een jaar eerder en bijna dubbel zoveel als twintig jaar geleden, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

De groei deed zich vooral voor op lijnen waar het aanbod werd uitgebreid - dat is in eerste instantie rond de grote steden: Antwerpen, Gent, Brussel. "De treinen tijdens de spits zijn goed gevuld, maar ook het vrijetijdsverkeer in de daluren is sterk toegenomen", zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS.

De groei laat zich voelen: zeker tijdens de spits zitten de rijtuigen vaak overvol en vinden pendelaars geen zitplaats. "Als we willen dat deze groei in de toekomst aanhoudt, zal het aanbod moeten volgen", reageert Stefan Stynen van de reizigersorganisatie Treintrambus.

Ook de tevredenheid van treinreizigers steeg in 2019. 67 procent van hen gaf de NMBS een score van minstens 7 op 10. Dat is zeven procentpunt meer dan het jaar voordien en het hoogste aandeel in vijf jaar tijd. Vooral de betere stiptheid, die vorig jaar nog eens boven de 90 procent ging, speelt daarbij een rol. Maar een van de grootste werkpunten blijft de toegankelijkheid van de treinstellen voor mensen met een ­fysieke beperking.

Een trein van de NMBS.
photo_news Een trein van de NMBS.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raoul Rouma

  Dat zal zeker de zuivere waarheid zijn! En zij leefden nog lang en gelukkig tot het einde van hun dagen. (en toen werden ze wakker en zagen ze de werkelijkheid)

 • gina duribreux

  mooie nu verkopen aan prive om staats schulden mee te betalen heel mooie en zo wordt het openbare vervoer goedkoper zeker weten politiek kan geen winst maken nog nooit geweest daarom verkopen aan prive voor betere diensten en vakbonden kunnen als eerste goed bod doen zonder geld te vragen aan bevolking

 • Bob Boomer

  De tevredenheid is groot !? Dat zal wel.., als je de afgeschafte treinen niet mee neemt in de tevredenheid.., als een trein op tijd is als die 5 minuten te laat is. Straffer nog, de tevredenheid stijgt iedere keer als je opeen gepropt zit zoals in een blik sardientjes. Fake-news dus.

 • Hugo VAN HAEVRE

  Ja vooral de gehandicapte gaan blij zijn met die nieuwe trein waar ze niet op kunnen en diegene die ze besteld heeft krijgt nog een bonus zrker

 • Bill Richard

  NMBS, het lokale tramnetwerk van België. 16 à 24 keer stoppen en 3 maal overstappen op een traject van ruwweg 160 km. Dat is geen trein maar een tram.