Meer politie tegen corruptie en financiële criminaliteit

Beeld ter illustratie.
photo_news Beeld ter illustratie.
De anticorruptiespeurders van de federale politie krijgen versterking. Eric Snoeck, de nieuwe directeur van de federale gerechtelijke politie, wil het aantal speurders opdrijven van 22 naar 66. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De Centrale dienst voor de bestrijding van de corruptie (CDBC) is al jaren een van de ondergeschoven kindjes van de federale politie. Uit een toezichts­verslag van het federale parket over de dienst bleek dit voorjaar dat het CDBC tekortschiet in zijn opdracht. Magistraten rekenen op het CDBC om de zware corruptiedossiers uit te spitten, maar sinds 2015 ­onderzoekt het CDBC amper nog private corruptie.

Snoeck wil dat veranderen. "Corruptie en zware financiële criminaliteit moeten opnieuw tot de corebusiness van de federale gerechtelijke politie horen", zegt hij. Hij wil het kader van 66 mensen bij de CDBC zoveel als mogelijk ­opnieuw invullen. Nu werken er amper 22 mensen. De plaatsen zijn intussen open­gesteld. 

Ook andere centrale diensten van de federale gerechtelijke politie kunnen rekenen op een doorstart: de CDGEFID, bevoegd voor de zware financieel-economische criminaliteit, de ­Federal Computer Crime Unit, het FAST-team dat voortvluchtige veroordeelden opspoort, en de afdeling die ­onderzoek voert naar misdrijven binnen Defensie.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daan aerts

  Dan moeten ze niet ver zoeken,kijk maar eens naar de overheid en alle minister daar puilt het uit van zware financiële criminaliteit. En vergeet dan ook corruptie natuurlijk niet !

 • Marc Van der Vloedt

  Moeten we ECHT tevreden zijn met meer "blauw" achter de bureau ? Begin bij de blauwe en kijk waar ze mee bezig zijn ! Enkele tips; druiven, aandelenhandel met voorkennis, bouwvallige woningen & boerderijen en het mandaten koningschap en hun respectievelijke uittredingsvergoedingen, hand en spandiensten aan de (bouw)grondspeculanten, vrije beroepen (en straks zoals in Nederland, de plantjes en de spijtoptanten met door de staat/belastingbetaler gevulde zakken)

 • Frank Van den Bulck

  Dat ze eens eerst al de graaiende politiekers is grondig controleren. Dat zou al 'n goed begin zijn !

 • Paul Mulder

  Dat is dan een speciale polite cel voor in de politieke wereld dan

 • Jan De Maeyer

  Als het maar opbrengt hebben ze manschappen genoeg. Diefstal, inbraak, afpersing,.. geen prioriteit voor hen.