Meer overtredingen in Mechelen ondanks recordaantal controles

UNKNOWN

De Mechelse politie controleerde in 2007 meer dan ooit op gordeldracht, snelheid en alcoholgebruik in het verkeer. Toch werden meer bestuurders betrapt op onveilig gedrag. Gevolg: het aantal ongevallen met gekwetsten ging fors de hoogte in.

De politie besteedde 1.076 manuren aan controles op het dragen van de veiligheidsgordel, testte met mobiele camera's 434.592 wagens op snelheid en nam 6.516 ademtesten af. Nooit werd zo zwaar ingezet op verkeersveiligheid en toch gaat het met het gedrag in het verkeer de slechte richting uit. Er wordt weer sneller gereden en meer gedronken.

Zo waren er in 2007 421 ongevallen met lichamelijk letsel ten opzichte van 301 in 2006. Het aantal ongevallen met zwaargewonden of doden daalde wel van 17 naar 11. Volgens de politie is het onveiligere gedrag mogelijk een gevolg van het overwaaien van de 'hype' rond de superboetes. De stijging is ook een nationale trend.

Burgemeester Bart Somers kondigde acties aan. De politiecontroles zullen onverminderd worden voortgezet, maar er zal ook worden gezocht naar andere vormen van sensibilisatie. Er komt ook een actieplan om de weginfrastructuur te verbeteren. (belga/sd)