Meer loon, minder premies bij de politie

Jan De Meuleneir- Photo News
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en drie van de vier politievakbonden hebben een tussenakkoord gesloten over de verloning bij de politie. Een aantal barema's zullen voor het eerst sinds lang verhoogd worden om gelijke tred te houden met de lonen bij de overheid. Tegelijk zal het kluwen aan premies sterk vereenvoudigd worden.

Bij de politie bestaat een ingewikkeld systeem van toelagen en vergoedingen. Het Rekenhof en het Comité P zagen een risico op misbruiken en premiejagerij. Bovendien kunnen mensen in een centrale dienst (zoals diensten voor terreurbestrijding) of wijkagenten geen gebruik maken van premies. Mensen met het juiste profiel blijven daarom weg uit die diensten omdat ze er qua verloning op achteruit zouden gaan.

Verschillende ministers beten hun tanden stuk op het dossier. Een hervorming stond ook in het huidige regeerakkoord en de Parlementaire Onderzoekscommissie Aanslagen deed ook de aanbeveling om het stelsel van toelagen en vergoedingen te hervormen. 

Drie van de vier politievakbonden, VSOA, NSPV en ACV, stemden in. Het akkoord bevat twee hoofdstukken: enerzijds zullen enkele barema's gecorrigeerd worden om gelijke tred te houden met de evoluties binnen de federale overheid. De voorbije zeventien jaar zijn er namelijk bij de geïntegreerde politie geen baremaverhogingen meer geweest, waardoor er onevenwichten waren ontstaan. Anderzijds komt er een grondige vereenvoudiging van het premiestelsel.

Beide maatregelen zullen progressief in de tijd worden ingevoerd. "Ik ben zeer tevreden dat we na anderhalf jaar onderhandelen tot een evenwichtig tussenakkoord zijn gekomen met de bonden. Het vergoedingenstelsel bij de politie zal er grondig door vereenvoudigd worden. Dat zal de werking van de politiediensten optimaliseren", zegt minister Jambon.

Het akkoord moet nog wel geformaliseerd worden via de geijkte kanalen. 

ACV Politie vindt het tussenakkoord "een stap in de goede richting", die "een groot deel van het politiepersoneel een looncorrectie geeft waar het al lang recht op had", ook al wou de christelijke vakbond aanvankelijk verder gaan. Met de vereenvoudiging van de premies bij de politie ging de vakbond "onder voorwaarden akkoord".
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pelkmans Erik

  Blij dat de politie er is! Zorgen dagelijks voor vaststellingen/veiligheid. Worden ze daar rijk van? Zoek het eens op.... vergelijk eens met de omringende landen. Ps ik ben te oud maar iedereen met afgunst kan meedoen aan het examen , tenminste iemand met de deftig diploma.....

 • Frans Dedokker

  Voor wat rond te rijden in een combi en wat boetes uit te schrijven..

 • diane daenen

  Ik met een UURLONEN van 9,75 euro bruto per uur, wie nog? Tijd voor verhoging... ministers!!

 • Jan Van Rompaey

  Iedereen is zo dom niet om bij de politie te werken. Mag je daarom dan geen commentaar geven? Heren inspecteurs ( vroeger gewone politieagenten)!!!!.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  De politie mensen verdienen misschien te weinig . Ze hebben later wel goed pensioen waarmee ze een rusthuis kunnen betalen ! Heb je niet bij een beveiligingsfirma ! Maar de bonzen die sleuren wel wat weg NU en LATER . En deze heren zitten toch ook maar op hun kont ...