Ga naar de mobiele website
^ Top

Meer kinderbijslag voor arme gezinnen vanaf 2014?

De geplande overheveling van de kinderbijslag in 2014 vormt volgens professor Bea Cantillon een kans om het systeem bij te sturen.
photo news De geplande overheveling van de kinderbijslag in 2014 vormt volgens professor Bea Cantillon een kans om het systeem bij te sturen.
Krijgen arme gezinnen vanaf 2014 meer kindergeld? Als het van de Vlaamse regeringspartijen N-VA en sp.a afhangt wel. CD&V heeft zich nog niet uitgesproken over de kwestie. Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten toont zich alvast tevreden dat de N-VA wil differentiëren naar armoede.

Uit een recente studie van het Centrum Sociaal Beleid blijkt dat ons huidig systeem van kinderbijslag verouderd is en faalt bij de bestrijding van de kinderarmoede. De geplande overheveling van de kinderbijslag in 2014 vormt volgens professor Bea Cantillon dan ook een kans om het systeem bij te sturen. Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois liet daarop verstaan dat de N-VA gewonnen is voor de hervorming van de kinderbijslag. Hij pleit enerzijds voor een basistoeslag en anderzijds voor extra toeslagen voor gezinnen in armoede en voor kinderen met een handicap of ontwikkelingsstoornis.

Differentiëring
Viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) is tevreden dat de N-VA bereid is om de kinderbijslag te differentiëren naar armoede. "Bij de besprekingen over de kindpremie hebben wij telkens de differentiëring gevraagd, maar toen wou N-VA niet verder gaan dan kinderen met een handicap", klinkt het. Zowel N-VA als sp.a benadrukken dat de kinderbijslag van tweeverdieners niet mag verminderen. "We zullen dus samen op zoek moeten gaan naar extra budget", aldus Lieten.

Goedkope uitspraken
Vlaams minister-president Kris Peeters waarschuwt voor "goedkope uitspraken" over wat er met de kinderbijslag moet gebeuren na de geplande overheveling. Peeters lijkt daarmee zijn viceministers-presidenten Bourgeois en Lieten terug te fluiten. Peeters benadrukte in het Vlaams Parlement dat het te vroeg is om daar nu al uitspraken over te doen. Volgens Peeters moeten de betrokken studies "grondig geanalyseerd" worden en moet vooral gekeken worden hoe de kinderbijslag bij de overheveling naar Vlaanderen "anders en beter" kan georganiseerd worden. "Maar we moeten daar met kennis van zaken over oordelen, zonder goedkope uitspraken in de een of andere richting", aldus Peeters.Meld een bug