Meer kaki op straat? Vandeput zegt niet meteen nee

Steven Vandeput bracht gisteren een bezoek aan de Marinecomponent.
PHOTO_NEWS Steven Vandeput bracht gisteren een bezoek aan de Marinecomponent.
Wettelijk kan het voorlopig niet, maar "het is altijd nuttig om te zien hoe we kunnen samenwerken voor een veiliger land". Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) verwijst het voorstel van partijgenoot Jan Jambon om het leger in te zetten voor bewakingsopdrachten niet meteen naar de prullenmand. Dat liet hij vanmorgen verstaan in 'De ochtend' op Radio 1. Vandeput staat voor een grote oefening: hij gunt zichzelf zes maanden tijd om een strategisch plan op te stellen voor een vernieuwd defensie.

Dat Vandeput zijn werk grondig wil doen, mag duidelijk zijn. De kersverse minister is van plan het leger heruit te vinden. "We gaan uit van de vraag: welk soort leger willen we? Van daaruit gaan we over naar het kerntakendebat: welke diensten houden we aan, welke niet, en voor welke diensten willen we vergoed worden?"

Een samenwerking met andere diensten is in dat kader iets dat bekeken kan worden, meent Vandeput. Hij wijst het voorstel van zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dan ook niet meteen van de hand. "Vandaag kan het wettelijk niet dat het leger luchthavens bewaakt", zo zei hij in 'De ochtend'. "Maar het is nuttig om te kijken hoe we kunnen samenwerken voor een veiliger land. Misschien kunnen we op andere manieren bijdragen. We hebben een goede veiligheidsdienst, die kan ingezet worden. En als er budgetten voor worden vrijgemaakt, kan dat voor ons alleen maar een goede invulling zijn van de tijd van onze mensen."

Budget: het is een belangrijk knelpunt waar Vandeput in zijn plan rekening mee moet houden. Ook defensie ontkomt immers niet aan de besparingen die de federale regering wil doorvoeren. "Ik wist vooraf dat deze regering ervoor zou zorgen het budget in evenwicht te brengen zonder bijkomende belastingen", aldus Vandeput. "Ik wist dat defensie ook geraakt zou worden. Het is nu eenmaal de realiteit waarbinnen ik vandaag werk. We moeten dus een evenwichtig plan opstellen waarmee we zekerheid krijgen voor defensie naar de toekomst toe."

Welk soort leger willen we? Van daaruit gaan we over naar het kerntakendebat: welke diensten houden we aan, welke niet, en voor welke diensten willen we vergoed worden?

Steven Vandeput