Meer interventies voor stomdronken studenten in Leuven: "Mensen worden ook steeds vaker ladderzat achtergelaten op straat"

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
De Leuvense schepen voor studentenbeleid Bieke Verlinden, vicerector Studentenbeleid Chantal Van Audenhove en Pieterjan Vaneerdeweg, voorzitter van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) zijn donderdagavond mee op pad gegaan bij interventies van de ambulancedienst van de brandweer wegens overmatig alcoholgebruik. Ze willen zo studenten sensibiliseren rond deze problematiek.

De Leuvense brandweer maakt zich ernstig zorgen over het stijgend aantal interventies wegens overmatig drankgebruik. "We deden de laatste jaren heel wat dergelijke interventies. Dat het tot een interventie komt, is niet alleen te wijten aan alcoholgebruik. Mensen worden ook steeds vaker ladderzat achtergelaten op straat. We hebben de indruk dat vrienden vroeger beter voor elkaar zorgden", zegt Bart Gijzen postcommandant van de brandweerpost Leuven.

"We willen met deze actie studenten een signaal geven dat het niet oké is als je zo stomdronken bent dat je niet meer weet waar je bent en je bijvoorbeeld zonder het zelf te beseffen beland bent op een kot dat niet het jouwe is. Het kan niet dat je op die manier over de grens gaat. We roepen ook op om zorg te dragen voor elkaar en mekaar in dergelijke gevallen te helpen", zei LOKO-voorzitter Pieterjan Vaneerdewegh.

Cijfers van de Leuvense politie bevestigen dat het alcoholprobleem toeneemt. Het aantal pv's dat gerelateerd is aan alcoholgebruik steeg van 728 in 2013 jaar na jaar tot 1.045 in 2017. Vorig jaar werden 862 pv's uitgeschreven wegens openbare dronkenschap en 183 wegens inbreuk op het politiereglement dat het gebruik van alcohol op de openbare weg verbiedt.

De stijging is echter ook gerelateerd aan het toenemend aantal politionele acties tijdens uitgaansnachten. In het kader van de GAS-bemiddeling namen 90 minderjarigen en studenten deel aan de aangeboden cursus 'alcohol en overlast'.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  Ik woon aan de Oudevaartplaats te Antwerpen en vannacht rond 2u kwamen er zo'n dertigtal jonge mensen onder mijn raam doorgestrompelt,(Allemaal ladderzat,brullend,gillend en brabbelend).Gemiddelde leeftijd schat ik tussen 15/18 jaar.En dit gebeurt zo'n drie vier keer per week....

 • Erik Desloover

  beter maatregel dan de prijs voor alcohol verhogen !!!

 • patrick morel

  Samen uit, samen thuis, we lieten nooit iemand achter, hoe zat en hoe lastig ze ook waren.

 • karien denil

  heb in Leuven gewoond en ik zag toen ik s morgens naar werk vertrok overal "gelukzalige zatte lichamen" liggen in bloembakken, goten, trottoirs, zelfs ne keer op het dak van mijne auto !!! ….tja, studententijd…..men kan dit niet tegenhouden, das altijd zo geweest…dom, maar ja, losgelaten jeugd van de strenge thuisregels en dan ineens alleen op kot..wat wil je !!! Ze zullen het wel afleren….maar e drugs zijn er nu bijgekomen en dat is een catastrofe !!!

 • guido vermeyen

  En dat zijn dan onze" toekomstige" rechters die het zullen zeggen in de rechtbank, of een politiecommissaris in spé, of een minister van justitie, of een Sp.a voorzitter,