Meer huur betalen omwille van huisdier kan niet volgens vrederechter

Shutterstock
Een hogere huur betalen omdat de huurder een huisdier houdt, kan niet. Dat oordeelde de vrederechter in Willebroek eind januari, zo schrijft de Juristenkrant deze week. De clausule in het bewuste huurcontract is volgens de vrederechter in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het huurcontract in kwestie bevatte geen verbod op huisdieren an sich. 

Vrederechters wijzen tegenwoordig het houden van huisdieren zonder overlast af als een ernstige contractuele tekortkoming die een ontbinding van het huurcontract rechtvaardigt. In deze zaak was er wel een clausule die bepaalde dat als de huurder dieren houdt zonder voorafgaande schriftelijk akkoord, dat kan leiden tot een verhoging van de huur met 25 procent. De huurders weigerden de verhoging te betalen en de zaak belandde bij de vrederechter.

De clausule is volgens de vrederechter niet in overeenstemming met artikel 8.1 van het EVRM (dat het respect voor het privé- en gezinsleven en de woning garandeert). "Het volledige verbod van het houden van om het even welk huisdier, ongeacht het mogelijke schadelijk karakter ervan of de eventuele risico's op overlast, staat inderdaad totaal niet in verhouding met het door de verhuurder beoogde doel, met name het behoud in goede staat van een gerenoveerd appartement dat in huur wordt gegeven", oordeelde de vrederechter.

Daarom is er geen reden om de contractuele sanctie van de huurverhoging toe te passen of de ontbinding van het contract als de huurder die verhoging niet betaalt. Zolang de dieren niet voor overlast zorgen, kan de verhuurder zich met andere woorden niet op het huurcontract beroepen om de huur te doen ontbinden in het nadeel van de huurder.

Bij het Vlaams Huurdersplatform zijn er een aantal contracten toegekomen met een degelijke clausule rond extra betalen, reageert woordvoerder Joy Verstichele naar aanleiding van het artikel in de Juristenkrant. "We krijgen veel vragen over huisdieren van mensen die in een huurwoning wonen", klinkt het. Zo zijn er ook veel vragen over clausules over huisdieren, "de ene al absurder dan de andere". De vereniging raadt aan bij twijfel er niet op in te gaan en contact op te nemen.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Het kleinste excuus is voor huisjesmelkers al voldoende om huurders af te zetten!En ja hoor, ze zien állemaal als dierenliefhebbers toch zoveel door de vingers waarna élke huurder een hele dierentuin maakt van hun ongetwijfeld perfect onderhouden pand en liefst met 4 grote honden en 15 katten?Gelukkig gunt de rechter huurders nog een huisdier.

 • Martina Dey

  Beesten horen niet in huis je schaap of koe enz zitten ook niet met hun hol op je bankstel, mensen die honden hebben durven te zeggen dat een woning niet stinkt maar het is wel degelijk zo de stank kan maanden duren voordat het weer een beetje weg is, en dat is heel logisch je hebt namelijk een beest in je woning,hoeveel je ook ervan houdt. Dus het zou heel normaal moeten zijn dat er met huisdier meer borg/huur betaald moet worden voor het ontsmetten van de woning.

 • Peggie Van Audenhove

  Ik heb 3 jaar een appt gehuurd met 2 kleine hondjes. De eigenares was hiervan op de hoogte en akkoord. Ik woonde op het gelijkvloers woonde met een grote tuin met overdekt terras. De hondjes zaten overdag buiten wanneer ik werkte. Aan het begin van de huur had ikzelf voorgesteld om extra waarborg te betalen voor ingeval van schade door de honden. De eigenares ging regelmatig de hondjes checken terwijl ik werken was en nam ze zelfs toen het eens hevig stormde mee binnen bij haar, de schat x

 • Wesley De Cock

  Contract is getekend, niet betalen is contractbreuk. Je kan een aanpassing aan het contract vragen voor je tekent, maar er achteraf op terugkomen en daar nog mee wegkomen (via de rechtbank dan nog wel) zou eigenlijk totaal niet mogen! Waarom nog contracten opstellen??

 • Patrick Goebel

  Die vliegen er bij mij onmiddellijk uit!