Meer huisbezoeken in thuiszorg, lokale dienstencentra heropenen vanaf 25 mei

Photo News
Vanaf maandag 18 mei kunnen de diensten voor gezinszorg en de diensten voor maatschappelijk werk van het ziekenfonds opnieuw meer bezoeken bij mensen thuis organiseren. De lokale dienstencentra kunnen dan weer vanaf 25 mei hun deuren openen voor één-op-één-activiteiten. Voor al deze sectoren heeft de Taskforce Zorg richtlijnen opgesteld om de heropstart in veilige omstandigheden en gefaseerd te organiseren. Dat meldt het Agentschap Zorg en Welzijn.

Net zoals in andere zorgsectoren konden de diensten voor gezinszorg en maatschappelijk werk de afgelopen weken enkel de essentiële huisbezoeken laten plaatsvinden. Andere bezoeken werden geschrapt en telefonisch opgevangen. Vanaf 18 mei kunnen die bezoeken opnieuw plaatsvinden, zodat het volledige zorgaanbod bij mensen thuis gebracht kan worden.

Er zijn richtlijnen opgesteld om de doorstart veilig te laten verlopen. "De basis is telkens: beschermingsmateriaal dragen waar het is aangewezen, zorgvuldige handhygiëne en het bewaren van afstand waar mogelijk. Een activiteit vindt dan ook enkel plaats met de noodzakelijke aanwezigen", aldus het Agentschap Zorg en Welzijn. Ook de oppashulp en gastopvang kan vanaf 18 mei weer heropstarten.

Maaltijden aan huis
De lokale dienstencentra moesten op 12 maart de deuren sluiten. Zij bleven hun kwetsbare gebruikers wel bijstaan vanop afstand, met belprojecten, maaltijden aan huis, boodschappendienst,... Vanaf 25 mei kunnen zij opnieuw activiteiten laten plaatsvinden in het dienstencentrum zelf, te beginnen met 1-op-1-dienstverlening zoals kapper, pedicure en manicure, afhaalmaaltijden en psychosociale ondersteuning. Er kunnen nog geen groepsactiviteiten plaatsvinden. 

Ook hier geldt dat elk dienstencentrum zelf de timing van heropstart kan bepalen, afhankelijk van de voorbereiding die het nodig heeft.

Lees ook: De slooptocht van het coronavirus in het lichaam: bijna geen orgaan blijft onberoerd (+)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Katrien Foqué

    Mag ik er op wijzen dat niet alle diensten van gezinszorg stil hebben gelegen. Wij zijn gewoon blijven door werken. Wel voorzien van het nodige materiaal.