Meer echtscheidingen door corona

Illustratiebeeld
ANP XTRA Illustratiebeeld
De lockdown was voor niemand een evidente periode, ook niet voor koppels. Zeker wanneer het binnen de relatie al een tijdje niet meer zo goed liep, leidde de lockdown er soms toe dat sommige koppels beslisten om definitief uit elkaar te gaan en naar een notaris te stappen voor een echtscheiding door onderlinge toestemming. In de tweede helft van mei tekenden de notarissen bijna 25 procent meer scheidingsakten op in vergelijking met de tweede helft van mei 2019. Dat meldt de beroepsorganisatie notaris.be.

In juni en juli zette die trend zich door: in juni 2020 waren er 19,3 procent meer echtscheidingsakten in vergelijking met juni vorig jaar. In juli ging het om een stijging van 13,2 procent.

Voor veel koppels is het de afgelopen maanden duidelijk geworden dat het echt fout zat in hun huwelijk

Notaris Bart Van Opstal

Er zijn twee verklaringen voor de stijging na de lockdown. "Eerst was er een inhaalbeweging, omdat het tijdens de lockdown moeilijk was om echtscheidingsakten te ondertekenen. Daarnaast was de lockdown voor nogal wat getrouwde koppels een harde relatietest. Voor veel koppels is het de afgelopen maanden duidelijk geworden dat het echt fout zat in hun huwelijk", aldus notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be.

De echtscheidingen die nu voltrokken worden, verlopen doorgaans vlotter dan anders. "In vele gevallen zijn mensen vragende partij om de zaken op een korte termijn te regelen, tegen een redelijke kostprijs. Ze proberen ellenlange besprekingen, ruzies en procedures te vermijden", licht Van Opstal toe.

Lees ook: 

“Corona heeft geleid tot een gezondere manier van scheiden”: advocaten zien steeds meer koppels uit elkaar gaan (+)

Scheiden doet ook fiscaal lijden: onze belastingexpert bekijkt de impact van een relatiebreuk op uw belastingen (+)

Wat met de verzekeringen bij een echtscheiding?
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Vermeersch

  Ik kan begrijpen dat sommigen het voor bekeken houden. Dat de staat minder ontvangsten kent is normaal, dat deze regering met zovèèl geld gegooid heeft is niet normaal.

 • Marc Spandel

  De overheid maakt letterlijk een grapje met haar bewering dat de belastinginkomsten zo zwaar gedaald zijn door haar gelanceerde 'corona- crisis'. Consumptie prijzen zijn ongelooflijk gestegen, geen mondmasker nodig als je consumeert, stijgend aantal scheidingen (fiscale plundering), stijgend aantal regels en aanverwante dure boetes, erfenisrechten van doden, verkoop testen enz...

 • Werner Hermans

  Dat verbaast mij niet. Mijn echtgenote heeft op de rechtbank gewerkt, en ieder jaar was er na de grote vakantie een piek in het aantal echtscheingsprocedures. En dan hadden ze nog maar hooguit 3 weken op elkaars snuit gekeken...

 • Wendy Vandereyken

  Meer vrijgezellen dus op de markt, alleen is het probleem dat we elkaar niet mogen zien. Dus een nieuwe liefde ontmoeten zit er voorlopig niet in.

 • Gerard Braeckmans

  "Voor veel koppels is het de afgelopen maanden duidelijk geworden dat het echt fout zat in hun huwelijk". Of dat men met iemand getrouwd is die men niet kent. Het uiterlijke en het geld primeert, daar zit het hem.