Meer dan vijfduizend eigenaars van zonnepanelen laten geld liggen

Zonnepanelen
Engie Electrabel Zonnepanelen
Exact 5.383 eigenaars van zonnepanelen die recht hebben op groenestroomcertificaten, hebben zich nog altijd niet opnieuw geregistreerd bij hun distributienetbeheerder. Daardoor krijgen ze geen vergoeding voor hun groene stroom. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld), schrijft Het Belang van Limburg.

Sinds november 2016 moeten eigenaars van zonnepanelen zich opnieuw registeren bij hun distributienetbeheerder, daarvoor was dat bij de Vlaamse energieregulator. "Ik vind het weinig klantvriendelijk dat de distributienetbeheerders nu al bijna twee jaar wachten tot mensen zichzelf registreren", zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen), die de gegevens opvroeg bij Tommelein. "Als het gaat om te betalen zijn Infrax en Eandis wel daar, maar als het gaat om te geven blijkbaar niet."

"Het is toch logisch dat je bij de start van een nieuwe databank werkt met gecontroleerde gegevens", zegt Björn Verdoodt, woordvoerder van Infrax. Danen pleit ervoor om de herregistratie automatisch te laten gebeuren. "Voor iemand die geschoold is, is dat misschien geen probleem, maar voor anderen zijn die stappen die je moet doorlopen niet zo eenvoudig. Ik pleit voor een klantvriendelijkere overheid", zegt hij. 

Volgens het kabinet van Tommelein kunnen de mensen die zich aanmelden bij de distributienetbeheerder, het geld alsnog recupereren. "Een automatische uitbetaling is niet mogelijk, aangezien de stand op de groenestroommeter doorgegeven moet worden. De distributienetbeheerders kunnen onmogelijk een bedrag toekennen als ze niet weten hoeveel je geproduceerd hebt." 

Ontdek hier op welke voordelen je allemaal recht hebt als je zonnepanelen legt.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Werner Dierckx

  Vergeet ook nooit dat je prosumenten tax betaald indien je zonnepanelen legt of geïnvesteerd hebt in een installatie die mogelijk nog kosten vergt. Dat je ook nog mee belasting betaald voor een nieuwe kerncentrale en windmolenparken niet tegenstaande je op vraag van de overheid investeerde voor je eigen energieverbruik. Belgische overheid hoe fair kan je zijn.

 • Inge De Schrijver

  Heb zonnepanelen laten plaatsen in 2013 Volgens mijn verdeler heb ik recht op certificaten volgens Eandis niet want er was juist bij goedkeuring de overstap van VREG naar Eandis Ik heb wel betaald voor mijn zonnepanelen bij Eandis maar heb geen recht op vergoeding?????? Raar. Als je moet betalen zijn ze er maar om terug te krijgen niets.

 • Danny Govaerts

  Als het mensen zijn die bij de overschakeling uit de boot gevallen zijn zou infrax wel een inspanning mogen doen . Waarschijnlijk lukt de overstap dan niet . Heb destijds hier in de gemeent ook mensen geholpen op hun pc . Zijn het nieuwe EENmaal aanschrijven met raad en hun plan laten trekken.

 • Floris Janssens

  afschaffen die certificaten !!!vervangen door belastingen op zonnepanelen !

 • Patrick De pauw

  Wat dacht je?u takseren en prosumententaks laten betalen gaat automatisch maar ons vergoeden gaat niet automatisch!!!altijd heeft men ons liggen!dus wie zijn hier de valsspelers?ik vertrouw nooit de staat!!!