Meer dan twintig procent van alle elektriciteit kwam vorig jaar uit het buitenland

Een hoogspanningsmast in Fleurus.
Photo News Een hoogspanningsmast in Fleurus.
De grote onbeschikbaarheid van de verschillende kernreactoren in Doel en Tihange heeft de import van elektriciteit vorig jaar doen pieken. Meer dan een vijfde van de elektriciteit kwam in 2018 uit het buitenland. Vooral oktober en november waren een historisch dieptepunt voor de nucleaire productie, zo leren voorlopige cijfers van hoogspanningsnetbeerder Elia.

Kernenergie was in 2017 nog goed voor de helft van de totale energieproductie, maar dat viel terug naar 34 procent of een productie van 27,3 terawattuur (TWh). Kernenergie is nog de grootste productiebron, maar verliest dus veel terrein. "Vooral in de maanden oktober en november zakt de nucleaire productie tot een historisch dieptepunt: 1 TWh (15 procent) in oktober en 1,1 TWh (17 procent) in november", meldt Elia. In die periode draaide van de zeven kernreactoren enkel Doel 3.

De nucleaire schaarste dreef de energie-import en de productie van gascentrales op. In november was zelfs 43 procent van de energiemix afkomstig van gas (2,9 TWh), het hoogste percentage ooit. Over heel het jaar kwam 27 procent van de geproduceerde energie uit de gascentrales.

lees verder onder de foto:

Archieffoto. De grote onbeschikbaarheid van de verschillende kernreactoren in Doel en Tihange heeft de import van elektriciteit vorig jaar doen pieken.
EPA Archieffoto. De grote onbeschikbaarheid van de verschillende kernreactoren in Doel en Tihange heeft de import van elektriciteit vorig jaar doen pieken.

Meeste import in september

September was de maand met het grootste percentage import (33%), al lag de import in volume het hoogst in oktoker (2,7 TWh). Verschillende importrecords werden dan ook gebroken. Elia verwijst hierbij ook naar betere afspraken en samenwerking tussen Europese netbeheerders waardoor meer capaciteit aangeboden kan worden. Tweede kerstdag spande hier de kroon met 5.234 megawatt (MW) capaciteit. Over heel 2018 kwam 22 procent van de elektriciteit of 17,4 TWh uit het buitenland. In 2017 was dat maar 6,5 TWh of 8 procent. Naast de kerncentrales, speelde ook de hogere import in de zomer door de gunstige marktprijzen in het buitenland een rol.

Goed jaar voor zonne-energie

2018 was volgens Elia ook een goed jaar voor zonne-energie, met 4 procent van de energiemix of 3,5 TWh. Met offshore en onshore windenergie erbij, werd vorig jaar meer hernieuwbare energie geproduceerd: 9,8 TWh of 12 procent aandeel, tegenover 11 procent aandeel in 2017 of 9,3 TWh.

Vorig jaar kwam er circa 400 MW capaciteit uit zonnepanelen bij en 200 MW van windmolens op land. Dankzij windpark Rentel kwam er op de Noordzee 308 MW bij.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Keulier

  Ik snap niet dat de groene jongens liever fossiele brandstoffen opstoken dan een modern kerncentrale. En er zal nog veel meer gas moeten worden gestookt zonder kerncentrales. Immers, al zet je heel Belgie vol molens en zonnepanelen, geen wind en/of zon, dan moet de elektriciteit 100% van die gas centrales komen.

 • Filip Catz

  Hoe is het toch mogelijk dat al die generaties voorouders ooit overleefd hebben ZONDER elektriciteit ?

 • Jan Verstrepen

  Ja Groenen zijn wel goede mensen maar O zo wereldvreemd en nu gaan wij ons overleveren aan de willekeur van het buitenland en ons blauw betalen. Ze willen ons ook een elektrische auto aansmeren gemaakt je kunt al raden waar. We leven op een wrede planeet, helaas zonder wonderen het enige haalbare is kernenergie helaas. Je kun miljoenen windmolens plaatsen maar veel haalt dat niet uit.

 • Jan Boden

  Het is wachten op een betaalbare thuisbatterij die men tijdens de dag kan opladen met hernieuwbare energie en die 's avonds de elektriciteit kan leveren. Zo kan men de piekperiode tussen 17u en 20u opvangen.

 • jos robben

  hoog tijd om het groene evangelie en de klimaatleugens over boord te gooien en volop in te zetten op de nieuwe generatie kerncentrales