Meer dan kwart van werknemers rookt en het zijn vooral jongeren

Getty Images/Cultura RF
Iets meer dan een kwart van de werknemers in ons land rookt. Dat blijkt uit onderzoek van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDEWE) voor het jaar 2017. Opvallend is dat meer jongere dan oudere werknemers roken.

Meer dan 200.000 werknemers deden mee aan het onderzoek. 27,1 procent van hen rookte vorig jaar. Het aantal rokende werknemers is daarmee met 2,6 procent gedaald in vergelijking met 2011. “Maar die daling gaat veel te traag", vindt Lode Goderis van de dienst kennis, informatie en research bij IDEWE.

Leeftijd

Het aantal rokers neemt gevoelig af met de leeftijd. Bij jongeren onder de 25 jaar rookt nog bijna 31 procent van de werknemers, vanaf 55 jaar is dat nog 22,4 procent.


Naast leeftijd speelt ook de sector een grote rol. In de bouw rookt 41,5 procent van de werknemers, in de transportsector 40 procent. Ter vergelijking: aan de andere kant van het spectrum, in het onderwijs,  rookt maar 15,1 procent van de werknemers. Bovendien neemt het aantal rokers in de eerste twee sectoren nog toe, tegen de trend in. IDEWE is daarom voorstander van rookstopprogramma's en gezondheidspromotie op het werk, vooral dan in de bouw en de transportsector.

Ook in de horeca (37,1 procent), industrie (31,8 procent) en dienstensector (37,3 procent) wordt nog vaker dan gemiddeld een sigaret opgestoken. De sectoren met de minste rokers zijn naast het onderwijs de gezondheidszorg (19,1 procent) en overheidsdiensten (22,8 procent).
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Casier

    Stop met uw gezondheid en de onze te verbranden en voor dezen die de wil niet kunnen opbrengen gebruik op zijn minst een persoonlijk asbakje om je peuken in te steken en gooi je peuken dan in een aangepaste peukenbak om ze te recycleren.