Meer dan honderd Ryanairvluchten geschrapt door staking

Piloten bij lagekostenmaatschappij Ryanair leggen vandaag in verschillende Europese landen, waaronder België, het werk neer.
EPA Piloten bij lagekostenmaatschappij Ryanair leggen vandaag in verschillende Europese landen, waaronder België, het werk neer.
Piloten bij lagekostenmaatschappij Ryanair leggen vandaag in verschillende Europese landen, waaronder België, het werk neer. Ze vragen betere arbeidsvoorwaarden en de toepassing van het lokale arbeidsrecht. In ons land worden door de actie meer dan honderd vluchten geschrapt.

De passagiers werden de voorbije dagen op de hoogte gebracht en kregen een alternatieve vlucht of terugbetaling van hun ticket aangeboden. Het is niet de eerste actie bij Ryanair, die te maken heeft met een hete zomer op sociaal vlak. In verschillende landen werd door verschillende personeelscategorieën al gestaakt. Eind juli legde het Belgische cabinepersoneel twee dagen het werk neer - meer dan 23.000 passagiers werden toen getroffen.

Ditmaal zijn de piloten aan de beurt, waarbij zowel in België, Duitsland, Ierland, Nederland als Zweden het werk wordt neergelegd. Het cabinepersoneel doet niet mee, maar de vakbonden hebben hen wel opgeroepen om indien mogelijk deel te nemen aan een sit-in op de luchthaven van Charleroi. Die sit-in is nu aan de gang. Een dertigtal piloten doet mee, maar de verwachting is dat later in de ochtend meer piloten en cabineleden hen zullen vervoegen.

Rechtbank

Vanuit de directie is er intussen nog geen signaal gekomen dat ze op de eisen van het personeel wil ingaan. Integendeel: ze probeerde de actie in Nederland te laten verbieden door de rechtbank, maar ving bot. Als er geen toegevingen worden gedaan, valt niet uit te sluiten dat er in de toekomst nog acties volgen.

De staking van is de grootste in de geschiedenis van de Ierse lagekostenmaatschappij. In totaal zijn bijna vierhonderd vluchten geannuleerd, of zowat een zesde van alle vluchten bij Ryanair. De staking heeft een impact op zowat 55.000 passagiers. Vooral in Duitsland zal de actie van de piloten Ryanair pijn doen, met 250 geschrapte vluchten en 42.000 betrokken passagiers.

Ryanair zelf noemt de actie "spijtig en ongegrond" en roept de stakende vakbonden op om het overleg voort te zetten "in plaats van nog meer ongerechtvaardigde stakingen af te kondigen". 

Piloten bij lagekostenmaatschappij Ryanair leggen vandaag in verschillende Europese landen, waaronder België, het werk neer.
BELGA Piloten bij lagekostenmaatschappij Ryanair leggen vandaag in verschillende Europese landen, waaronder België, het werk neer.
Piloten bij lagekostenmaatschappij Ryanair leggen vandaag in verschillende Europese landen, waaronder België, het werk neer.
EPA Piloten bij lagekostenmaatschappij Ryanair leggen vandaag in verschillende Europese landen, waaronder België, het werk neer.20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lily De smet

  Snap ik hier allemaal wel goed? Bij hun solcitatie zijn de arbeidsvoorwaarden uitgelegd, en dan was alles goed, ze tekenen hun contract, en ineens is er niks meer goed of niet duidelijk. Men wil altijd meer, en hierover kan je praten en discussies aangaan, maar zoveel staken ten koste van de reiziger, nee, hiervoor heb ik geen begrip. En in Eindhoven kanmen dit probleem wel oplossen. RAAR

 • Lodewijk Placklé

  De baas rijk geworden door bedrog en afpersing. Vermogen van 886 miljoen euro maar in hotels steelt hij wasgerief , schrijfgerief ... Dan moet ik het niet kopen zegt hij. De bemanningen moeten zelf hun uniformen betalen. Eten en drinken ook. Eenmaal in de lucht worden ze betaald . Niet voor wat er op de grond moet gedaan worden.

 • roland peeters

  Blijkbaar is er toch gevlogen via Eindhoven door private Belgische piloten.Hieruit blijkt nog maar eens dat de vakbonden in Nederland andere prioriteiten hebben dan eigen belang.

 • Roy Cooks

  Aangepord door de vakbonden zijn de stakers de tak waarop ze zitten af aan 't zagen... Binnenkort kunnen ze staan brullen van verontwaardiging als ze afgedankt worden.

 • jan gerets

  Namens de passagiers van honderd bomvolle vluchten : dankuwel bonden en proficiat. En wat hebben we vandaag geleerd Piet ? Dat je als werknemer een contract mag afsluiten met een werkgever, en dat je dit de volgende dag kan en mag negeren met de steun van je vakbond. Indien ik O'Leary was liet ik de ganse boel voor wat hij was en ging in rustig op mijn lauweren rusten. En dat men dan in Charleroi maar werk gaat vragen bij de vakbond.