Meer dan helft vapeshops niet in orde

Meer dan de helft van de verkooppunten waar je elektronische sigaretten kan kopen, is niet in orde met de wetgeving.
Getty Meer dan de helft van de verkooppunten waar je elektronische sigaretten kan kopen, is niet in orde met de wetgeving.
Meer dan de helft van de verkooppunten waar je elektronische sigaretten kan kopen, is niet in orde met de wetgeving. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet Volksgezondheid die Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) opvroeg. Het gaat vooral over inbreuken op online verkoop, etikettering, en reclame voor de producten. Vooral de gespecialiseerde damp-winkels doen het slecht. Tankstations en nachtwinkels zijn vaker wél in orde.

Uit de cijfers blijkt dat meer dan de helft niet in orde is met die etikettering. Reclame is verboden, maar 40% bezondigt zich eraan. En online verkoop aan particulieren is ook verboden, en daar werden bijna overal inbreuken vastgesteld.

Desnoods sluiten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is formeel: “De wet is strikt, maar we moeten voorkomen dat mensen gevaar lopen. Zoals bij elke wet kunnen inbreuken bestraft worden”, zegt ze aan VTM NIEUWS.

Mensen krijgen wel de tijd om zich aan te passen aan de regels. “Worden er dingen verkocht die echt gevaarlijk zijn, kunnen we overgaan tot sluiting.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat een zaak kan openen als ze niet in orde is. Blijkbaar interesseert dat niemand. Belangrijker is dat de politie flits, nietwaar?

 • Erik Henderickx

  Sluiten die handel!

 • Adam Langerson

  Daar waar het is uitgevonden (china) is het na een half jaar verboden geworden. Te gevaarlijk/giftig. In Belgie blijken deze chinese goedjes "gezond" en wordt het vlijtig verkocht. Politiek steekt kop in het zand en graait de centen van btw en belasting op winst lekker mee. Prima alternatief tegen sigaretten en nog duurder zelfs alles bijeen.

 • rudy poelmans

  Kunnen ze ons Maggie niet eens opsluiten, of vinden ze geen kamertje dat groot genoeg is?

 • Jan Verstrepen

  Stinkende dingen wanneer gaan ze daar de invloed op de luchtkwaliteit van meten, het stinkt meters in het rond.