Meer dan een kwart van de Brusselse woningen is overbewoond

Jonas Hamers
In Brussel is meer dan een kwart van de woningen overbewoond, en dat in alle categorieën en groottes van woongelegenheden. Dat blijkt uit een enquête van het Observatiecentrum van de huurprijzen van de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij), waarover La Libre Belgique en La Dernière Heure de voorbije dagen berichtten. 

Een woning is overbewoond als er een kamer te weinig is, afhankelijk van het aantal kinderen en hun leeftijd. Er wordt vanuit gegaan dat kinderen van verschillende geslachten een kamer kunnen delen tot hun twaalfde, en tot hun achttiende als ze van hetzelfde geslacht zijn.

Bij de woningen waarbij er sprake is van overbewoning, is 6 procent "zeer overbewoond". In heel de regio is 7 procent van de huurwoningen een studio of een appartement kleiner dan 54 vierkante meter. Omdat die goedkoop zijn (gemiddeld 498 euro), worden ze vaak bewoond door gezinnen die in een precaire situatie zitten. 

Onzekerheid

Bovendien zijn het vooral de kleine en middelgrote woningen die overbevolkt zijn. Zo is 10 procent van die kleine woningen "zeer overbewoond" en worden ze verhuurd aan huishoudens met meerdere kinderen, terwijl de rest wordt verhuurd aan alleenstaanden of koppels.

Voorts hebben deze woningen opvallend minder comfort dan de andere: in 42 procent van de gevallen is er echt weinig comfort, terwijl dat bij de andere soorten woongelegenheden om 24 procent gaat. "Woningen met een ondermaats comfort zijn vaker overbewoond dan andere, wat opnieuw wijst op de onzekere toegang tot huisvesting voor sommige Brusselse huurders", stelt de BGHM.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jelle De Hertogh

  Ja veel huisjesmelkers in Brussel ... Profiteren van de mensen , de huiseigenaars ...

 • patrrik versys

  Belgie moet vooral nog grotere woningen gaan bouwen want er ziijn nog veel immigranten op komst die graag een groot gezin hebben; nog een geluk dat we hier nog een overvolle staatskas hebben om dat allemaal te betalen

 • Peeters Freddy

  In mijn straat wonen 12 Poolse bouwvakkers in 2 kleine appartementjes met 2 slaapkamers, de gemeente weet het maar laat dit oogluikend toe en dit is niet in Brussel.

 • rik lagrou

  Maar een douche plaatsen met elec. boiler of grote slaapkamer in 2delen zijn kleine kost die veel comfort geven t Zijn die in 1000M° alleen wonen ;;6/10 kinderen willen maar geen mogelijkheid deze elk min. te geven!

 • yves luyten

  Huisjesmelkerij onder allochtonen, huis kopen, gelijksvloer zelf bewonen, en alle andere kamers individueel verhuren. Nog een reportage voor Pano, als ze dat durven in Brussel.