Meer dan duizend Vlaamse scholen vroegen al om subsidies voor asbestverwijdering

Asbest komt vrij bij verwijderen van dakpannen in school De Minne te Lebbeke
Copyright : Geert De Rycke Asbest komt vrij bij verwijderen van dakpannen in school De Minne te Lebbeke
Al meer dan duizend scholen in Vlaanderen hebben een aanvraag om subsidies ingediend voor de verwijdering van asbest uit schoolgebouwen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt.

Sinds juli vorig jaar kan elke school in Vlaanderen een beroep doen op subsidies van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voor een veilige en versnelde verwijdering van asbest. Ruim een jaar later hebben al meer dan duizend scholen een aanvraag daarvoor ingediend. Daarvan zijn al bijna 250 scholen overgegaan tot het opvragen van offertes of tot de effectieve asbestverwijdering, zo blijkt uit de gegevens.
Het kabinet-Crevits verduidelijkt ook dat alle aanvragen van geïnteresseerde scholen tot nu toe werden goedgekeurd.

Daarnaast heeft het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) in het schooljaar 2018-2019 al 730.000 euro voorzien voor de gedeeltelijke heraanleg van 36 schoolgebouwen waarin asbest verwijderd werd. Het gaat dan bijvoorbeeld om daken waarin asbest zat.

Het verschil tussen beide subsidieprogramma's is dat OVAM geld voorziet voor het veilig en deskundig verwijderen van asbest. AGION geeft dan weer subsidies voor de heraanleg van het schoolgebouw.
De Vlaamse regering heeft de ambitie om Vlaanderen volledig asbestvrij te maken tegen 2040. Het onderwijs is daarbij een van de prioritaire doelgroepen. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lieve vanderstraeten

  Miljoenen mensen zijn naar die scholen geweest, wat voor een zever nu, ze krijgen al genoeg subsidie, dan hadden ze die daar ook voor kunnen gebruiken, zelfs 30 of 40 jaar geleden al! En waarom krijgt dat gebouw waar de Europese ambtenaren zitten wel subsidies, welke gemeenschap heeft dit moeten ophoesten!

 • Dan Midden

  en de burgers moeten het zelf betalen. Kan 1 persoon van beweging.nietnetjes mij uitleggen waarom er geen enkel zonnepaneel op een school ligt, of zelfs zonnecollectoren op sportzalen. Wordt het niet hoog tijd om scholen door bekwame mensen te laten runnen ipv politiek benoemde idioten die het verschil niet kennen dus een fiets en een dak zodat de 11 miljard/jaar efficient gebruikt kan worden ipv steeds extra geld te vragen voor elk klein pruts

 • Rosa De Pauw

  Die asbestplaten liggen al sinds mensenheugenis op de daken van scholen waar wij, onze ouders en grootouders naar het school zijn geweest, zo dodelijk zal het dan wel niet zijn tenzij de platen beschadigt worden.

 • Bob Fréson

  Waarom krijgen scholen wel een subsidie daarvoor, en een gewone burger die zijn asbest dak laat vernieuwen door een dak met pannen krijgt geen subsidie, van discriminatie gesproken?

 • greet millecam

  En waar kan de zelfstandige terecht voor die subsidie, bij de gemeente alvast niet ! Toch is het ook met ons geld dat die subsidie betaald wordt !!!