Meer dan duizend mensen herdenken Julie tijdens wake in Merksem

Minuut stilte bij Antwerp FC, ook mars in Brugge en Kortrijk

BELGA
Aan de Theunisbrug aan het Sportpaleis in Merksem (Antwerpen) werd vanavond een stille wake gehouden voor de overleden Julie Van Espen. Aan de aanwezigen werd vooraf gevraagd om witte rozen, fakkels en kaarsen mee te nemen naar het herdenkingsmoment. Ook buiten Antwerpen reageren mensen erg aangeslagen. In Brugge en Kortrijk vinden dit weekend acties plaats.

Stille wake in Merksem

De moord op Julie Van Espen brengt heel wat teweeg. Meer dan duizend mensen zijn vanavond samengekomen in het Antwerpse district Merksem om Julie te herdenken. Organisator Gianni Peeters wil samen met de aanwezigen een signaal geven aan de ouders en familie van Julie: zij staan er niet alleen voor. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS. “Er is heel veel emotie, ook woede”, zegt hij. “Waarom is dit kunnen gebeuren? Had dit mogen gebeuren? En had dit vermeden kunnen worden? Ook daarover willen we een signaal geven”, zegt Gianni nog.

De opkomst was bijzonder groot, met volgens de politie zeker 1.500 en misschien zelfs tot 3.000 aanwezigen. De eerste mensen zijn ruim anderhalf uur op voorhand al toegekomen om afscheid te nemen van de jonge vrouw. Aanwezigen stonden in rijen aan te schuiven om bloemen neer te leggen of een kaarsje aan te steken onder de brug. Vooral dat laatste gebeurde massaal, wat een mooi intiem moment opleverde dat gevolgd werd door een massaal applaus ter ere van Julie. 

Jan De Meuleneir/Photo News

Verschillende sympathisanten brachten ook instrumenten mee om een muzikaal eerbetoon te brengen aan de jonge vrouw. Wilfried De Strijcker uit Herentals speelde enkele ingetogen noten op zijn doedelzak. Zijn 27-jarige dochter werd vorig jaar vermoord. “De pijn die haar ouders nu voelen, ken ik zo goed”, klinkt het. 

Onder de aanwezigen waren ook delegaties van politie en brandweer die hun steun kwamen betuigen.

Jan Aelberts

Mars in Antwerpen

Zondag vindt een mars plaats in Antwerpen. De organisatie wil die om 14 uur laten plaatsvinden van het Astridplein naar het Steenplein, via de Groenplaats. Op de Facebookpagina van het evenement is de belangstelling alvast groot. “Door talrijk aanwezig te zijn, vragen wij beleidsmakers om daadkrachtiger op te treden tegen daders en straffen te verhogen”, klinkt het bij de organisatie.

Zondag wordt een stille mars gehouden tegen (seksueel) geweld om slachtoffers te steunen.
rv Zondag wordt een stille mars gehouden tegen (seksueel) geweld om slachtoffers te steunen.

Minuut stilte bij Antwerp FC

Nog op zondag zullen ook de supporters van Antwerp FC een minuut lang stilte houden voor Julie. Antwerp speelt zondag om 14.30 uur tegen Anderlecht in De Bosuil. Voor aanvang van de wedstrijd last de club een minuut stilte in voor de jonge vrouw en in de 23ste minuut zal er een luid applaus klinken. Antwerp roept de supporters van Anderlecht op deel te nemen aan het applaus. “Niet alleen ter nagedachtenis aan Julie, maar ook als een ‘nee’ tegen seksueel geweld”, klinkt het bij de club.

BELGA
BELGA

Ook buiten Antwerpen zijn mensen diep geschokt door de moord en worden er waken georganiseerd.

Stille mars in Brugge

In Brugge is het de bedoeling om vrijdagavond om 18.30 uur samen te komen in ARTificial, de zaak van Stijn Labeur (28), organisator van de mars, in de Langestraat 53. "Om 19.30 uur vertrekken we richting de Markt. Op de Markt houden we dan een minuut stilte. Het is vooral de bedoeling om 'awareness' te creëren. Ik wil niemand met vinger wijzen, dat brengt Julie niet terug en dat wil ik duidelijk maken", vertelt Stijn zelf. Hij kende het slachtoffer niet persoonlijk, maar is vooral geraakt door de gebeurtenissen. Meer informatie is terug te vinden op de Facebookpagina ‘Stille mars voor Julie (Brugge)’.

Vrouwenketting in Kortrijk

In Kortrijk wordt vrijdag een vrouwenketting georganiseerd. "Wij willen vrij zijn. Vrij fietsen. Vrij feesten. En daarom geven we vrijdagavond een signaal", klinkt het op het Facebookevenement. De organisatoren roepen op om vrijdag met alle Kortrijkse vrouwen te verzamelen aan het oud gerechtsgebouw. Daar zullen ze een mensenketting vormen.

BELGA
BELGA
Jan De Meuleneir/Photo News
Eerste mensen nemen, bijna 2 uur op voorhand, al afscheid van de 23-jarige Julie Van Espen.
Jan Aelberts Eerste mensen nemen, bijna 2 uur op voorhand, al afscheid van de 23-jarige Julie Van Espen.
Photonews
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mireille Franzen

  Weeral een schande voor België. Allemaal naar de Wetstraat voor een betoging tegen Justitie. Zo een prachtige vrouw die het leven werd ontnomen. Mijn diep respect en innige deelneming aan de familie.

 • René Lippeveld

  Er is een vaststelling die steeds vaker lijkt terug te komen: hoe zwaarder de misdaad, hoe milder de straf. Veel burgers zien dat, justitie helaas niet.

 • Philip Coeman

  We zijn er met zijn allen (opnieuw) kapot van, en toch heb het gevoel dat er na veel palaveren weer niet veel gaat veranderen…

 • frans van gompel

  Volgens onze top politiekers waren er 10 miljoen die thuis waren, wat is dus het probleem?

 • Yasmine Lion

  Wat een verdriet.... Zo erg... Ik hoop dat we dit allemaal onthouden op 26/5. Want CD&V zal het verschil niet maken. Dat hebben ze duidelijk bewezen