Meer dan duizend inbreuken tegen verbod op tewerkstelling mensen zonder wettig verblijf

Illustratiefoto.
Getty Images/iStockphoto Illustratiefoto.
In 2018 werden 1.036 inbreuken geregistreerd tegen het verbod om een niet-Europeaan tewerk te stellen die niet over een geldige verblijfsvergunning beschikt. Dat blijkt uit het antwoord van minister Philippe De Backer, onder meer bevoegd voor bestrijding van sociale fraude, op een schriftelijke vraag van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang).

Wie een inbreuk pleegt op dit verbod riskeert een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een strafrechtelijke geldboete van 600 tot 6.000 euro, een administratieve geldboete per werknemer van 300 tot 3.000 euro (maal de opdeciemen) of een bedrijfssluiting voor maximum drie jaar.

In 2018 werden 1.036 inbreuken op illegale tewerkstelling vastgesteld die vatbaar waren voor dergelijke sancties, 921 procedures ingeleid bij de rechtbank en 1.097 strafrechtelijke veroordelingen uitgesproken. 63 bedrijven kregen een sluiting opgelegd. 

"Het gaat in het merendeel van de gevallen om laaggeschoolde werknemers die zich bezighouden met manueel werk in risicovolle sectoren zoals detailhandel, garages en carwash, de horeca of de bouw", aldus de minister.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Albert Hendrix

    Daar zou 600.000€ boete moeten opstaan.

  • Frans Peeters

    Hier komen werken en in hun landtarief belasting betalen, dank U EU voor het profiteren