Meer dan duizend academici waarschuwen voor "ontmenselijking" vluchtelingen en pleiten voor vrije meningsuiting

Baert Marc
Ruim duizend academici van Belgische universiteiten hebben een open brief ondertekend waarin ze pleiten voor het recht op menselijkheid en op vrije meningsuiting. In de brief klagen ze de tweet aan waarmee staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde op een oproep tot "meer menselijkheid" door de rectoren. De dubbele boodschap is een reactie op de discussie die ontstond na de oproep van de universiteitsrectoren om het gezin van de overleden Mawda te regulariseren.

Het initiatief van de open brief gaat uit van vier academici: Jozefien De Leersnyder (KU Leuven en Universiteit van Amsterdam), Orhan Agirdag (KU Leuven), David Bassens (Vrije Universiteit Brussel) en Olivier Klein (Université Libre de Bruxelles en UMons). 

"We dachten dat tien tot maximaal honderd collega's de brief zouden ondertekenen. De teller staat inmiddels op meer dan duizend", zegt Jozefien De Leersnyder, professor sociale en culturele psychologie.

De open brief volgt op de discussie rond een mogelijke regularisering van het gezin van de overleden Mawda. Eerst was er de oproep van de rectoren, gevolgd door een tweet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
"Wij vinden dat het zo niet verder kan met de ontmenselijking", stelt De Leersnyder. 

"Gevaarlijke situatie"

"De rectoren hadden de moed om op te komen voor menselijkheid. Ze worden afgeserveerd met een dreigement. Dat dreigement is niet alleen gericht aan de rectoren maar aan de volledige academische gemeenschap. Als wij niet meer vrijuit kunnen spreken, leidt dat tot een heel gevaarlijke situatie."

De Leersnyder benadrukt dat het gaat om een weerwoord en niet om een aanval op een politicus of een partij. "Het is een oproep naar ons allemaal, inclusief de media en de burgers, om op ons taalgebruik te letten. Anders dreigen we onze waarden en normen aan de kant te schuiven."
93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Plessers

  Ok,ben voor vrije meningsuiting.Maar,dat zal wel alleen het geval zijn wanneer het in hun kraam past,zeker?

 • Stephen Schelfhout

  We dreigen onze waarden en normen aan de kant te schuiven? Onze hele cultuur wordt gewoon verkracht door die barbaren en dan zouden we voorover moeten buigen en het nemen? Belachelijk! De academici die hier achter zitten zijn niets waard en hun titel onwaardig.

 • Bernaerts Diane

  Dus wie zich "menselijk" opstelt en weigert koud, hard en harteloos te zijn, is "links" volgens velen hier? Wel, dan is volgens mij de term "linkse rakker" eerder een eretitel dan een beschuldiging of verwijt. En dat betekent hélemaal niet dat men blind is voor de criminele elementen die ongetwijfeld tussen de vluchtelingen of migranten zitten of dat men niet vindt dat het kaf van het koren moet worden gescheiden.

 • jan crabbe

  Een namiddagje werk om een brief ' te organiseren' met enkele duizenden academici die juist het tegenovergestelde poneren. Brief van samenraapsel linkse academici heeft geen enkele waarde.

 • Phil Haeghen

  Het sociaal snobisme van de academici, het is " bon ton " om voor de zwakkere op te komen. Academici zijn immers staatsambtenaren.....