Meer dan 86.000 Belgen laten voorzorgsvolmacht opstellen voor meer toekomstzekerheid

Illustratiebeeld.
Eric de Mildt Illustratiebeeld.
De afgelopen vier jaar hebben 81.122 Belgen een voorzorgsvolmacht laten opstellen. Op die manier kunnen mensen hun financiële toekomst veiligstellen voor het moment dat ze wilsonbekwaam worden. Volgens het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stijgt het aantal volmachten jaar na jaar.

Ongeveer 100.000 mensen in België zijn wilsonbekwaam. Dat kan gaan om demente ouderen, comapatiënten, mensen met een mentale handicap of mensen met psychische stoornissen. Via een voorzorgsvolmacht kan iemand regelen wat er met zijn geld gebeurt op het moment dat hij wilsonbekwaam wordt. Zo kan je er bijvoorbeeld in beschrijven dat zodra je je huis verlaat en naar een instelling gaat, je huis meteen moet verkocht worden.

Voorlopig kan je alleen voorzorgsmaatregelen nemen wat financiële transacties betreft. Maar minister van Justitie Koen Geens heeft een wetsontwerp klaar waardoor je voortaan ook kan bepalen waar je wil verblijven of in welk rusthuis je terecht wil komen. De notaris moet de akte registreren om dit tot een bindend document te maken. Het wetsontwerp wordt volgende week in het parlement ingediend.

"Zekerheid voor ingrijpende toekomstkeuzes"

"Een voorzorgsvolmacht biedt zekerheid voor enkele heel ingrijpende toekomstkeuzes. Op die manier kan iemand zijn toekomst grotendeels in handen houden wanneer hij of zij wilsonbekwaam wordt. Gaande van rusthuiskeuze, beleggingen en vrijetijdsinvulling tot dokterskeuze, schenkingen en successieplanning", aldus Geens. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Everaert

  Wij hebben ook een zorgvolmacht ingediend, maar niet via de notaris. Op de site van de gezinsbond (https://www.gezinsbond.be/zorgvolmacht) kan een in te vullen exemplaar gedownload worden. Daarmee moet je naar het gemeentehuis voor echtverklaring en naar het vredegerecht om in te dienen. Dit kost 2 maal 20€, bij de notaris 2 maal 300€

 • Ives Coupie

  En meneer doktoor zal ineens eens wa stemmen en volmachten ronselen voor de volgende verkiezingen

 • Lia Schuijt

  En nu nog een euthanasie verklaring dat is veel belangrijker.

 • Eric Loyens

  Wat een lachertje je rusthuis kiezen doe maar eens een aanvraag dan begint de miserie van het kaske naar de muur je kan beslissen of je je huis verkoopt maar wie beheerd het ???? Er zijn al mensen die bij de notaris binnenspringen alvorens de persoon dood is om maar geld te krijgen

 • raf peeters

  De dag dat het zover is zal ik er wel zelf een eind aan maken ,in een rusthuis krijgen ze mij niet en geld ,al verdeeld onder de kinderen zonder de Staat zijn handen open moet houden ,ben geboren met niks ,zal ook gaan met niks.