Meer dan 800: nooit zo veel meldingen van spoorlopers

thinkstock
Het aantal meldingen van spoorlopers is vorig jaar gestegen tot meer dan 800, een record. Zeven spoorlopers kwamen om het leven en er vielen ook zeven zwaargewonden. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel.

Exact 807 keer kwam er een melding binnen van mensen die op, over of naast de sporen liepen op plaatsen waar dat verboden is. Het aantal meldingen lag 16 procent hoger dan in 2016, toen het er 679 waren.

Er werden het vaakst spoorlopers gemeld in Brussel (125). Ook in Antwerpen en Vlaams-Brabant liepen er meer dan 100 meldingen binnen. Infrabel telt 53 'hotspots', plaatsen waar er regelmatig spoorlopers zijn. Die beveiligen is een van de prioriteiten in de strijd tegen spoorlopen. Daarnaast zet Infrabel in op sensibiliseringscampagnes, afsluitingen, struikelmatten, camerabewaking ...

Zeven doden

Net als in 2016 waren er zeven dodelijke slachtoffers te betreuren. Het aantal zwaargewonden steeg van één naar zeven.

"Te vaak wordt het gevaar van spoorlopen gebanaliseerd", stelt de spoornetbeheerder in een persbericht. "Te veel mensen schatten de snelheid van een aankomende trein verkeerd in. Of ze steken de sporen over na het voorbijrijden van een trein en ze beseffen niet dat er ook nog een trein uit de andere richting kan komen."

De gemiddelde spoorloper is een man van 18 tot 24 jaar die in de buurt van de sporen woont. In bijna de helft van de gevallen doet hij dat om een kortere weg te nemen. Wanneer een spoorloper wordt gemeld, wordt het treinverkeer ter plaatse stilgelegd of vertraagd. In totaal liepen treinen vorig jaar zo 140.312 minuten vertraging op, of gemiddeld meer dan zes uur vertraging per dag.

Administratieve boetes

In de Kamercommissie Infrastructuur wordt komende woensdag het wetsontwerp over administratieve boetes voor wangedrag op trein en in stations voor het eerst besproken. Dat zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) . De maatregel moet ook helpen in de strijd tegen spoorlopers.

Infrabel zelf neemt maatregelen om het aantal spoorlopers terug te dringen (zoals omheiningen, struikelmatten en camera's), maar ook vanuit de regering is er aandacht voor het fenomeen. Zo is er het genoemde wetsontwerp, dat ervoor zorgt dat wie zich misdraagt op spoorwegdomein - en daar hoort ook spoorlopen bij - snel bestraft kan worden.

Volgens het wetsontwerp zullen "beëdigde vaststellers" van de NMBS en Infrabel administratieve boetes kunnen uitschrijven voor bijvoorbeeld vandalisme of hinderen van het spoorverkeer. Het ontwerp voorziet in vier basiscategorieën van administratieve boetes met als vaste basisbedragen 50, 100, 250 en 300 euro. Hardleerse overtreders zullen strenger worden bestraft.

Het wetsontwerp van Bellot werd begin december goedgekeurd door de ministerraad en start volgende woensdag zijn traject door de Kamer. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Cuypers

  Zijn die rechters wel naar school geweest ?

 • Alfons Thijs

  Alle mensen verplichten een cursus rond de gevaren van de sporen te nemen. 4uurtjes, 100euro. Niet weyts?

 • peter colson

  In Brussel is het blijkbaar een hobby onder sommige jongeren. Hoe dikwijls we 's avonds niet hebben moeten horen dat de treinen vertraging hebben wegens spoorlopers is haast niet meer te tellen.

 • Fredien Vandervekens

  Momenteel 800 spoorlopers "geteld". Laat ons raden .... Zelfs treinbestuurders krijgen het moeilijk.

 • chantal bruyneel

  Moesten ze EFFECTIEF de boetes uitschrijven.....maar neen enkel een vermanend vingertje van "niet meer doen e".Nuja tis al meermaals duidelijk geworden dat de rechters van een andere planeet zijn tegenwoordig