Meer dan 8.000 Belgen verdienen onbelast bij

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld)
Photo News Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld)
Een halfjaar na de invoering van het nieuwe statuut "plussen" maken meer dan 8.000 mensen gebruik van het nieuwe systeem om tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen. Dat blijkt vrijdag uit cijfers het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Vooral in de sportsector slaat het nieuwe systeem aan. 

Sinds 15 juli 2018 kunnen werknemers die minstens vier vijfde werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden tot 500 euro per maand bijverdienen in het verenigingsleven of met occasionele klusjes bij particulieren. De maatregel blijkt populair te zijn. Na één maand maakten 553 mensen al gebruik van het nieuwe systeem. 

Tot op vandaag zijn er in totaal 8.086 burgers die onbelast bijverdienen. Volgens minister De Block kent het "plussen" alleen maar voordelen. "Kleine klusjes voor een buurman of in een vereniging hebben een groot maatschappelijk belang. Zo komen mensen met elkaar in contact en het versterkt het sociaal weefsel." Daarnaast is het ook een oplossing tegen te zware belastingen op occasionele inkomsten en te veel administratie. 

In het verenigingsleven profiteert vooral de sportsector van het nieuwe statuut. Veel mensen gaan bijvoorbeeld helpen of werken bij activiteiten van sportclubs (70 procent) of geven sportinitiaties (6,8 procent). Ook tussen particulieren staan sportlessen op plaats 1 met 21 procent. Andere populaire activiteiten van burger tot burger zijn kleine onderhoudswerkzaamheden (19 procent) en hulp voor zorgbehoevende personen (17 procent). 

"De sportsector was al jarenlang vragende partij voor een nieuw en eenvoudig vergoedingssysteem", verklaart De Block het succes van "plussen" bij sportclubs.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Loyens

  Wat een zever hoe weet men nu als ik ga klussen bij de buurman hoeveel in daarvoor krijg

 • Luc Brouckaert

  Het grootste deel omdat ze niet rondkomen met hun pensioen.

 • daniel d'hulst

  Dan kunnen ze ook meet uitgeven, iedereen tevreden

 • Wendy Vandereyken

  Er bestaat nog een systeem om onbelast bij te verdienen. Ze noemen dat zwartwerk.

 • rudi berghmans

  belachelijke uitspraken , ga eerst achter het zwart geld bij zelfstandigen aub