Meer dan 700 mensen leren reanimeren: “28 op 30 hartaanvallen fataal omdat mensen niet weten hoe te reanimeren”

Marc Aerts
Meer dan 700 mensen hebben vandaag in ons land een reanimatiecursus gevolgd. Die massale opkomst komt er na een oproep van het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’. In ons land zijn er elke dag zo’n dertig hartaanvallen, en amper twee van hen overleven dat. Door te leren reanimeren, kan je daadwerkelijk mensenlevens redden.

In Leuven alleen al kwamen vandaag bijna 300 mensen naar de reanimatiecursus van het programma ‘Make Belgium Great Again’. Op vijf locaties in Vlaanderen zijn er alles samen zelfs meer dan 700 deelnemers.

Bij een hartaanval is er al na drie minuten permanente schade aan de hersenen. Reanimeren voor de ziekenwagen er is, is dus van levensbelang. Het Rode en Vlaamse Kruis organiseren regelmatig gratis reanimatiecursussen in alle provincies.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Hellemans

  realiteit na reanimatie is niet zo rooskleurig als men denkt, zelfs bij reanimatie haalt 1/7 het, en wat is redden, naarmate de leeftijd (>50j) komt men niet ongeschonden eruit, meer dan 70% is slecht, dus enkel zinvol voor jonge mensen.

 • Luc Pelckmans

  Meer dan eender wat zou dit in scholen een hoofdvak moeten zijn.

 • Nicolas Van Hoecke

  Alle tis ons fout als ze sterven dus..... doet mss eerst iets aan de oorzaak van hartaanvallen. In 70% van de gevallen is het door hoe je leeft.

 • Heimo Davidts

  Verplichten. Maar duidelijkheid. Wat is nu de juiste reanimatie? Hoeveel massage en hoeveel beademingen?

 • Eric Vanovermeire

  Moest gewoon verplicht zijn voor iedere burger.